adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Велико Търново

Велѝко Тъ̀рново е град, намиращ се в Северна България, център на община Велико Търново, област Велико Търново. До 1965 година името на града е Търново, което и до днес е по-често употребяваният вариант в разговорния език.

Според преброяването през 2011 година, населението на град Велико Търново е 68 783 жители.

Велико Търново е един от най-старинните градове в България. Той има повече от шестхилядолетна история, като първите свидетелства за живот са от четвъртото хилядолетие преди Христа и са намерени в местността "Качица". Старинната част на Велико Търново — царският дворец от времето, когато е бил столица на България по време на Второто българско царство (1187 — 1393), е разположен на 4 хълма — Царевец, Трапезица, Света гора и Девинград. Според съвременници, през средновековието Търново е бил новия Йерусалим, Рим и Константинопол и то взети заедно.

През 1185 братята Асен и Петър обявяват в църквата „Св. Димитър“ края на византийското господство, което продължило 167 години и провъзгласили Търново за столица на новото българско царство. Средновековният град се разраства бързо и се развива като най-непревземаемата българска крепост през 12-14 век. Превръща се в най-значимия политически, икономически, културен и религиозен център на България.

Хълмът Царевец е заобиколен от 3 страни от река Янтра. По време на Втората българска държава е обитаван от царския двор, болярите и патриарха. Опасан е от крепостна стена, построена върху естествени отвесни скали. Крепостта имала три входа. Главният вход почвал с подвижен мост над пресечената скала и имал три последователни врати, вторият (Малката порта) свързвал Царевец с Асенова махала, а третият — с Френкхисар. В средата на Царевец се издигал дворецът, който се състоял от тържествена зала, църквата „Св. Петка“, жилищни и стопански сгради, водохранилища и помещения за стражата. Защитен бил с яки каменни стени и бойни кули.

На най- високата част на Царевец се намирала патриаршеската църква „Възнесение Христово“ с четвъртита звънарница до нея и резиденция на патриарха. Откриването на голям брой основи на жилищни и други сгради по целия терен на хълма както в двореца, така и покрай крепостните стени дава основание да се направи изводът, че Царевец не е бил тясно затворена крепост, а истински средновековен град, гъсто застроен с жилищни и други сгради.

През 1598 г. избухва голямото Първо Търновско въстание и за цар е коронясан Шишман III. Само след няколко месеца въстанието е потушено, а много от водачите му загиват или намират спасение на север от Дунав. През 1686 г. града става център и на Второто Търновско въстание, начело с Ростислав Стратимирович, но и това въстание бързо е потушено.

След Освобождението и подписания Берлински договор града е временна столица — тук се свиква Учредително събрание през 1879 г., на което се приема действалата до 1947 г. Търновска конституция, Първото Велико Народно събрание, което избира за княз Александър I, както и редица обикновени народни събрания.

При избухването на Балканската война в 1912 година 28 души от Търново са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Легенди за Велико Търново

Предание говори, че в скалите над Патриаршеският манастир „Света Троица“, намиращ се северно от Велико Търново, е скрита прочутата Търновска библиотека. Тук в пещера високо в скалите били изнесени всичките книги и манастирските ценности. Входът бил зазидан и замазан със счукана скала и хоросан. По нищо не личал. Можел да се намери само чрез знак изкован на скалата…

Легенда разказва, че в крепостта на Трапезица била царската монетарница. Намирала се до южния вход при Царева стъпка. Под нея имало подземие, в което се пазело царското съкровище. Ходникът бил покрит с каменна плоча. Надолу водели стълби до желязна врата. Само царят и пазителят на хазната знаели тайната на вратата. Пред нея имало ниши. В тях стояли скрити стражите. Когато турците нахлули, Шишман заповядал всичко да бъде пренесено в подземието. Машините за сечене на пари, суровото злато и златните и сребърните монети. Пълната съкровищница била затворена. Царят заповядал да се срине монетарницата. На мястото останали само купища камъни. Входът бил под камък на ос. Той се завъртал и се откривала каменната плоча. Под нея били стълбите към желязната врата. Тайната за камъка знаел само Шишман…

Южно от град Велико Търново се намира местността Трошана. Легенда разказва, че тези земи били царски. Царят ги дарил на болярина Трошан. Той съградил в новите земи манастир. Царят разбрал и надарил манастира богато. В църквата всичко заблестяло от злато, сребро и скъпоценни камъни. В палатите на Трошан през лятото идвало царското семейство. Царят ходел в манастира и оставял безценни дарове, но… настанали лоши времена. Завоевателите наближили Търново. Монасите събрали всичко ценно и го сложили в подземието, при манастирското съкровище. Манастирът бил разрушен и опожарен. Монасите били избити. Останала само легендата за царския манастир.

Царевец и Момина крепост се намират в град Велико Търново. Легенда разказва, че там в римско време имало калета, които охранявали пътя за великолепния Никополис. Когато варварите нахлули, обсадили и разрушили великия град. Тогава римляните се настанили в калетата. Под тях имало големи подземия свързани с тунел. В галериите римляните пренесли съкровищата на Никополис. Крепостите римляните укрепили и задържали известно време. Когато се наложило да отстъпят, те направили смъртоносни механизми в галериите и ги намазали с отрова. Тайните входове маскирали. Входът на подземието под Царевец се намирал в южната част. По галерия се стигало до подземно езеро. Само човек който е римлянин, който знае тайната на съкровище можел да продължи. Скрит механизъм източвал водата и по стъпала се стигала друга галерия. От тук надолу имало няколко нива. На всяко римляните оставили по едно съкровище. В галериите към съкровищниците дебнели много опасности… Ако непосветен влезел никога не ще се върнел жив. Във всяка зала имало безценни предмети — златни и сребърни, украсени със скъпоценни камъни. Безброй златни монети били струпани на купове. Подземието под Момина крепост било на две нива. Съкровището било долу. Входа бил голям геран. На дъното се виждала вода. По стъпала се слизало долу и там в страни започвала галерия. Когато римляните се оттегляли отгоре сложили каменна плоча и я засипали. Втори вход имало в ниското. Нишанът бил голям четвъртит камък с топка отгоре.

Църкви

Катедрала „Рождество на Пресвета Богородица“ е част от Архитектурно-историческия резерват „Царевец“, 8:00-19:00 ч. (лятно работно време), има печат.
Църква „Свети четиридесет мъченици“. Построена, украсена и стенописана по заповед на цар Иван Асен II и посветена на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230 г. над епирския деспот кир Теодор Комнин. През XIII–XIV век е една от най-хубавите и най-богати църкви на манастира, наричан „Велика лавра“. В нея неведнъж е служил и патриарх Евтимий.
Църква „Свети Димитър Солунски“. Намира се под североизточния склон на хълма Трапезица на десния бряг на река Янтра. Тя е най-старата и точно датирана средновековна търновска църква. Свързана е с обявяването на въстанието през 1185 г. под ръководството на болярите Петър и Асен за отхвърляне на византийското владичество. В нея са коронясали първите владетели от Асеновата династия - Петър, Асен и Калоян.
Църква „Свети Петър и Павел“. Намира се в подножието на северния склон на хълма Царевец. Предполага се, че църквата е построена в началото на 13 век по инициатива на царица Анна-Мария Унгарска, за да бъдат поставени там мощите на Йоан Поливотски. В нея Калоян е бил провъзгласен за крал, а българския църковен глава - за примас.
Църква "Свети Георги". Намира се под южния склон на Трапезица на десния бряг на река Янтра, в кв."Асенова махала". Представлява масивно изградена каменна постройка с размери 10,40 х 5,12 м. Построена е през 1612 г. върху основите на средновековна църква, която най-вероятно е функционира през столичния период на Търновград.
Църквата „Свети Иван Рилски“
Църквата "Успение Богородично" на мястото на девическия манастир „Св. Богородица Темниска“
Църквата "Възкресение Христово" - в Руските гробища
Църквата "Св.св. Кирил и Методий"
Църквата "Св. Никола"
Църквата "Св.св. Константин и Елена"
Църквата "Св. Спас" — Възнесение
Патриаршеска катедрала "Рождество Пресветая Богородица"
Църквата "Света Петка" на Царевец
Патриаршеската църква на Царевец
Църквата "Света Троица"
Църквата "Св. Марина"
Храм "Свети Седмочисленици" в двора на НВУ "Васил Левски"
Параклис "Св. Мина"
Параклис "Св. Димитър" в двора на Професионална гимназия по сградостроителство"Кольо Фичето"

Манастири

Патриаршески манастир с православно име Света Троица
Преображенски манастир с православно име Свето Преображение
Арбанашки манастир с православно име Света Богородица
Плаковски манастир с православно име Св. Пророк Илия
Капиновски манастир с православно име Свети Никола
Килифаревски манастир с православно име Св. Рождество Богородично
Мердански манастир с православно име Св. четиридесет мъченици
Петропавловски манастир (Лясковски) с православно име Св. св. Апостоли Петър и Павел
Арбанашки манастири Св. Богородица и Св. Никола

Музеи

Регионален исторически музей — част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз, създаден през 1871 г. Днес в него работят научни сътрудници, уредници, екскурзоводи, реставратори и др. специалисти в следните отдели: Археология, Етнография, Християнско изкуство, Българските земи през XV–XIX в., Нова и най-нова история, Фондове и научен архив, Културно-просветен, Лаборатория за реставрация и консервация, Административно-финансов и стопански, Фотоателие и фотолаборатория, Компютърна обработка на фондовете и издателска дейност, Библиотеки и Недвижими паметници на културата.
Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ — част от Стоте национални туристически обекта
Археологически музей
Музеи „Възраждане“ и „Учредително събрание“
Музей Нова история
Музей "Затвор"
Сарафкината къща
Къща музей на П.Р.Славейков
Къща музей на Емилиян Станев
Улица на занаятите Самоводска чаршия
Улица "Гурко"
Ханът на хаджи Николи
Стамболовият хан
Архиологически резерват "Никополис ад Иструм" - разположен на 18 км от Велико Търново
Хълма Трапезица и останките от тракийско селище

Паметници

Паметник на Асеневци
Паметник на Свети патриарх Евтимий
Монумент Майка България
Паметник на Стефан Стамболов
Паметник на д-р Никола Пиколо
Паметник на Велчова завера
Паметник на П. Р. Славейков
Паметник на загиналите за Българската свобода — Паметникът на обесените
Паметник на Васил Левски
Паметник на Христо Иванов-Големия
Паметник на Емилиян Станев
Паметник на Търновските опълченци
Паметник на Обявяване на независимостта - 1908 г.
Паметник на Никола Фичев
Паметник на Тодор Лефтеров
Паметник на Св. св. Кирил и Методий
Паметник на българското опълчение
Паметник на загиналите руски войни
Паметник-пирамида в чест на загиналите руски войни в Руско-турската освободителна война (1877-1878)
Паметна плоча на революционера Стефан Дуньов
Паметник на Иван Панов Семерджиев
Паметник на Константин Кисимов
Паметник на генерал Й. В. Гурко
Черен кръст в северната част на парк „Дружба“ "В памет на избитите през 1945 г. 208 жертви на комунизма"
Паметник на Димитър Благоев
Паметник на Никола Габровски
Паметник на Проф. Александър Бурмов

Мостове

Стамболовият мост
Владишки мост

Художествени галерии

Галерия „Спектър“
Галерия „Борис Денев“
Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

Редовни събития

Годишните чествания на Празник на Велико Търново на 22 март;
Международният фолклорен фестивал;
Празникът по случай обявяването на независимостта на България;
Старопланинският събор „БАЛКАН ФОЛК“ Старопланински събор „БАЛКАН ФОЛК“
Фестивал „Сцена на вековете“ през месец август, с постановки на открита сцена на Царевец;

Фестивал на туристически филм "На източния бряг на Европа"

Фестивалът на туристически филм "На източния бряг на Европа" е част от престижното меджународно туристическо изложение "Културен туризъм", което се провежда всяка година през месец април в изложбени зали "Рафаел Михайлов. Организатори са Община Велико Търново, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ),Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и BG info channel – български туристически телевизионен канал. Мисията на фестивала е да промотира професионалната филмова туристическа продукция, да стимулира създаването на такава продукция и да популяризира водещите тенденции в полето на модерната аудио-визуална култура, в унисон с критериите и нуждите на бизнеса. „На източния бряг на Европа” е национален фестивал за продуценти. Категориите, в които се състезават продукциите са: телевизионно предаване, рекламен филм, рекламен клип и научно-популярен и документален филм, представящ туристически потенциал. Прожекциите на филмите са безплатни. Основна цел на филмовия фестивал "На източния бряг на Eвропа" е представяне на КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО И ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА БЪЛГАРИЯ.

Спектакъл „Звук и светлина“

Аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“ е уникална атракция за Европа. Подобни спектакли има на не повече от три места по света. На подобно шоу могат да се насладят посетителите на Египетските пирамиди.

Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказват славната и трагична история на Второто Българско Царство (1185 — 1393 г.) Спектакълът е уникална атракция и част от магията на Царевград Търнов. Първото шоу е през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър. Стотиците цветни светлини, трите лазерни лъча, представят моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на турското иго, революционното движение и Освобождението.

Най-доброто място за наблюдаването му е на площада пред Царевец, който носи името на Цар Иван Асен II. Снимането на самия спектакъл не е забранено, но не се и препоръчва, за да не се смущават другите зрители. Същото може да се каже и за говоренето по време на спектакъла - не си струва - ще нарушите удоволствието на останалите зрители и ще пропуснете някой специфичен момент от спектакъла, няма да го разберете, а оттам ще се обезсмисли и цялото Ви ходене там.

„Звездни гласове над Царевец”

„Звездни гласове над Царевец” e международен вокално фолклорен и етно-поп-джаз конкурс организаран от Областна управа, Община Велико Търново, Народно читалище „Седми юли” и фондация „Короната на Търновград”. Идеята на феста е да популяризира фолклора и да покаже как той е свързан със съвременната етно-поп и етно-джаз музикална култура. Провежда се в средата на месец септември.


Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016