adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Шумен

Шу̀мен (Коларовград в периода 1950-1965 година) е областен град в Североизточна България, административен и стопански център на едноименните община Шумен и област Шумен. Населението на града към края на 2009 година е 86 824 жители, което го прави десетото по големина населено място в страната.

Според резултатите от преброяването през 2011 година, населението на град Шумен е 80 855 души.

Шумен е десетият по големина град в България

Градът е важен транспортен възел. В Шумен се пресичат главни пътни коридори по направленията изток-запад (Варна-София; Варна-Русе) и север-юг (Силистра-Ямбол; Русе-Бургас).

Първи сведения за Шумен има от ранножелязната епоха — XII в. пр. Хр. Проведените археологически проучвания през 1957, 1961 до 1987 година установяват хронологическите периоди, бита и поминъка на обитателите на твърдината, известна ни от средновековните надписи намерени тук за град Шуменъ.

От XII в.пр.Хр. е първото укрепление, обграждащо достъпните части на твърдината. То е с дебелина на стените около 2 метра, изградено от необработени ломени камъни. През V век пр. Хр. е построена втора стена пред първата. През 2 век римляните построяват военен кастел върху руините на тракийското укрепление. Градежът на стената е вече със спойка от хоросан; изградена е и кула над портата; на слабо укрепените участъци от стената са построени още квадратна кула на запад и полукръгла от юг. През 4 - 5 век целият хълм е укрепен с нова стена и по нея са изградени 9 кули, на юг и запад старата и новата стени отстоят на няколко метра една от друга. През 8 - 10 век укреплението е обновено като за целта са използвани основите на византийската стена и кули, към които от север североизток е построена нова стена с две кули — затваряща се малка, но отлично защитена площ. Малко известен дори и на видни учени-археолози е фактът, че на 600 метра западно от средновековния град е съществувало, макар и за кратък период (7 - 8 век), землено българско укрепление с правоъгълна форма ориентирана по посоките на света на площ от около 20 декара.

Старобългарското укрепление от 7 - 10 век се развива във феодален град със замък с прилежащи вътрешен и външен укрепителен пояс, по които могат да се преброят 28 кули и бастиони, три порти и 5 малки портици, с много църкви и работилници (12 — 14 век). Тук е намерен надписът на цар Иван Шишман, упоменаващ посещението му в Шумен.

За първи път се споменава като Симеонис (Шимеонис') през 1153 година от арабския пътешественик Идриси, като някои смятат (Константин Иречек и Георги Джумалиев), че идва от името на цар Симеон. През 12 - 14 век Шумен е значителен военен, административен и икономически център, измествайки дори старата столица Велики Преслав, развивайки се извън крепостта. Градът пада под турска власт след дълга и продължителна обсада, окончателно престава да съществува след похода на Владислав III Ягело през 1444 година.

В средновековния град Шумен основната религия е православното християнство, доказателство за което са откритите в очертанията на крепостните стени седем църкви, отсечените, макар и в малък тираж, възпоменателни монети с изображение на кръст, ангел и многобройните единични находки на православни кръстове, както и изображението им по пръстените и други предмети на бита, откривани в гробове и жилища. Промяна настъпва едва след окончателното завоюване на града от османските турци през XV век.

В Османската империя

През средновековието турците използват руините на града за строителството на няколкото бани и джамии, Безистена (1529), Часовниковата кула и Томбул джамия (1774). През 17 - 18 век Шумен е превърнат в силно укрепен военен град, с голям гарнизон в крепостта, в него се заселват много турци, евреи, татари, арменци. Споменаван е с различни имена, като Шумена, Шумна, Шумулар, Сумунум, а през последните векове на робството Шумен. По времето на Турското робство (18 и особено 19 век) градът се развива като крупен занаятчийски център. На 11 май 1813 година в града се състои първото в България чествуване на Светите братя Кирил и Методий, както и първото театрално представление. През 1828 година е основано първото килийно училище за девойки, а през 1856 година първото Девическо класно училище и читалище. През 1846 година са основани първите училищни самодейни колективи, през 1850 година е основан първият български симфоничен оркестър.

Възраждане

След Освобождението първоначално градът запада поради загубата на пазари за занаятите, изселването на много османлии и сравнително евтините и висококачествени западни промишлени стоки, конкуриращи местните, но постепенно се съвзема, превръщайки се в областен и окръжен център.

При избухването на Балканската война през 1912 година 35 души от Шумен са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Култура

Държавна филхармония – Шумен

Първите опити за създаване на класически оркестър датират от средата на ХІХ в. През 1848 – 1849 г. група унгарски емигранти се установяват в Шумен. През 1850 г. под ръководството на един от тях, Михай Шафран, те създават свой оркестър. Една година по-късно, със съдействието на заможния търговец Анастас Хаджи Стоянов, Шафран основава нов оркестър, в който участват 12 местни младежи. Ансамбълът съществува до 1860 г., когато Шафран напуска Шумен. Първият модерен симфоничен оркестър в Шумен се създава през есента на 1941 г. под ръководството на Владимир Василев – преподавател по музика в Учителския институт. През 1954 г. оркестърът придобива статут на държавен културен институт. Първият концерт на Държавна филхармония – Шумен се дирижира от Васил Стефанов, а солист е Панчо Владигеров.

Държавна филхармония — Шумен поддържа богат репертоар от различни стилове и жанрове, oсъществила e гастроли в Германия, Австрия, Италия, Испания, Швейцария, Монако, Беларус, Гърция и Република Корея.

Паметници и археологически забележителности

В Шумен се намира и паметникът „Създатели на българската държава“, представящ най-важните моменти от Историята на България) от VII до Х век. Паметникът е изграден от 8 бетонни блока. Вътрешното пространство е декорирано с 21 скулптури и 540 м2 мозайки. Това е единственият по рода си паметник в Европа, който чрез вътрешните си статуи и монументи пресъздава историята на държавата. Друг интересен факт за него е, че това е паметникът с най-голямо количество използван бетон в Европа. От него се разкрива панорамна гледка към Шумен и също така започват туристически маршрути по Шуменското плато. Паметникът е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

На платото е разположена и средновековната Шуменска крепост, която е била разрушена в миналото, но през XX в. е частично възстановена. Крепостта е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

На 15 км от Шумен се издига Мадарският конник, а в близост до града са и Плиска и Преслав — две от старите столици на България.

Музеи

Регионалния исторически музей в Шумен е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. В града се намират къщи-музеи на Панайот Волов, Лайош Кошут, Добри Войников и Панчо Владигеров.

Редовни събития

Два пъти годишно (пролет и есен) се провежда базар, на който се предлагат само български стоки.
На всеки две години (през есента) се провежда 'Карнавал на плодородието'
Музикален конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров"
Всяка година се провежда Международен фестивал "Друмевите театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА"
Международни детски-юношески хорови празници "Добри Войников"
Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска поезия
Национални ученически театрални празници
Национален фестивал на мажоретния танц "Мадарски конник"
Рали "Стари столици"

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016