adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Поморие

Поморие е град в Югоизточна България. Той се намира в Област Бургас и е в близост до град Несебър. Градът е административен център на община Поморие. Старото име на Поморие е Анхиало.

Античност

Градът е основан с името Анхиало в края на V в.пр.Хр. Голяма част от жителите му били траки. От самото си основаване, чак до началото на миналия век, той е от най-важните черноморски градове по българските земи.

Особено голям разцвет достига по време на римското владичество. Тогава градът става епископски център и сече собствени монети. От това време (III-IV в. сл. Хр.) е Тракийската куполна гробница - хероон, открита в покрайнините на днешно Поморие.

Средновековие

През IX в. Анхиало влиза за първи път в пределите на българската държава. Малко по-късно (на 20 август 917 г.) цар Симеон Велики нанася историческо поражение на византийската армия в битката при река Ахелой. Впоследствие Анхиало често е преминавал от български във византийски ръце и обратно. Много важни битки между българи и византийци са се водили в покрайнините му през цялата ни средновековна история.

Малко известно е (пра)българското име на Поморие - Тутхон.

Съдбата на Поморие (Анхиало) е да бъде често опожаряван и разрушаван. Разрушавали са го готи, авари; унищожавали са го убийствени пожари и природни бедствия, затова има малко запазени старинни сгради, въпреки многовековната история.

Поморие в България

След освобождението Поморие остава в пределите на Източна Румелия до Съединението на България през 1885 година.

На 30 юли 1906 година гръцката част на града е запалена и напълно унищожена за последен път в отговор на андартското клане в Загоричани, като повечето му жители са принудени да се изселят в Гърция, където основават селищата Неа Анхиалос, Анхиалос и Евксинуполис.

При избухването на Балканската война в 1912 година петима жители на Анхиало са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

През 1934 г. древното име Анхиало е заменено с Поморие.

В Поморие живеят много преселници от селата на Еминския дял на Стара планина - Горица, Гълъбец, Паницово, Гильовци, Страцин, Бата, но най-вече от Козичино. Те са концентрирани в онази част на града, известна под наименованието „Квартала“ или „Нов град“.

Забележителности

Образцово народно читалище "Просвета" - гр. Поморие
Народно читалище "Светлина" - гр. Поморие
Музей на партизанското движение в Поморийска околия - гр. Каблешково
Поморийското езеро — защитена местност, свръхсолена лагуна с площ 760.80 ха
Посетителски център Поморийско езеро — интерактивна експозиция за природното богатство на солената лагуна
Исторически музей
Музей на солта
Блатно кокиче — защитена местност, площ 2,0 ха; разположена край с. Горица
Корията — природна забележителност, площ 20 ха, разположена край с. Гълъбец
Манастир „Св. Георги“ — мъжки православен манастир
„Стари поморийски къщи“ — архитектурен резерват;
Кални бани - лечение с кал от Поморийското езеро
Църква „Преображение Господне“ XVIII век;
Църква „Св. Рождество Богородично“ XIX век;
Тракийска куполна гробница-хероон

Музеи

Музей на солта — единствен музей на солта в България. Създаден е с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Република България и Община Поморие. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Общински исторически музей с интересни експонати от 2500-годишната история на града.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016