adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Плевен

Плѐвен (до 1945 г. Плѣвенъ) е град в Централна Северна България, административен и стопански център на едноименните община Плевен и област Плевен. Към Февруари 2011 година градът има население от 106 954 души и е 7-мият по големина в България.

И до днес град Плевен е запазил културно-историческото си наследство и затова е известен като град на музеите. Най-ранните следи от живота и дейността на човека по тези земи се отнасят към края на 5 хилядолетие пр.н.е.. Многобройни археологически находки са свидетелство за високата материална и духовна култура на траките, обитавали хилядолетия този край. Сред тях е най-голямото златно съкровище, открито по българските земи — Вълчитрънското, състоящо се от 13 съда с култово предназначение с общо тегло 12,5 kg

В началото на новата ера тези земи стават част от Римската империя. На пътя от Ескус за Филипополис при днешния Плевен възниква римската пътна станция Сторгозия, а по-късно и крепост със същото име. Археологическите проучвания говорят за мащабно строителство на административни, военни и религиозни постройки. Един от най-ценните археологически паметници е раннохристиянската базилика от 4 век, втората по големина в България след царската базилика в Плиска.

През Средновековието селището представлява силна крепост с добре развити занаяти, търговия и парично обръщение. Името на града произлиза от думата плевел, понеже всички които минавали от тук забелязвали буйната растителност и го наричали така, родило се името Плевен.

По време на османското робство Плевен запазва българския си облик. През Възраждането населението се занимава със селско стопанство, занаяти и търговия, строят се църкви, училища, мостове и обществени чешми. През 1825 г. тук отваря врати първото светско училище, а през 1840 г. Анастасия Димитрова открива първото девическо училище в България. Именно тук през 1869 г. националният революционер и борец за свобода Васил Левски основава първия в страната революционен комитет. Същата година е основано и читалище „Съгласие“.

В хода на Руско-турската освободителна война Плевен придобива стратегическо значение и фокусира вниманието на световната общественост в продължение на 5 месеца (вижте Плевен (битка)). Около града се концентрират огромни войскови сили на двете империи. Тук се решава и изходът на войната. На 10 декември 1877 г. руската армия успява да разгроми и плени армията на Осман паша. До 2002 г. денят се отбелязваше като Празник на Плевен, а сега — като Ден на признателността.

Забележителности

Храм "Света Троица"
Храм "Света Параскева"
Храм "Свети Николай"
Православен параклис “Св. Мъченици София, Вяра, Надежда и любов”- гр. Плевен, ж.к. “Сторгозия”, срещу бл.5
Католическа църква “Дева Мария от Фатима”- гр. Плевен, бул.”Христо Ботев” 180
Мюсюлманско настоятелство — гр. Плевен, бул.”Русе” 13
Евангелистка петдесятна църква — гр. Плевен, ул.”Гренадерска” 29-А-2-І
Българска евангелистка църква — ж.к. “Сторгозия”, бл.37, вх.В, ап.13
Евангелска методистка епископална църква — гр.Плевен,ул.”Цар Симеон”12
Църква на адвентистите от седмия ден — гр. Плевен, ул.”Пр.Славейков”50
Общество “Бяло братство” - гр. Плевен, ул.”Лагерна” 32
Обединена божия църква ”Живот на справедливост” - гр. Плевен, ул.”Чаталджа” 13

Плевен е град на етническата и религиозна толерантност. В града са представени повечето от най-разпространените световни религии. Преобладаваща e източноправославната, която се изповядва от около 90% от жителите на общината, 5% от населението са мюсюлмани. Плевенската епархия, в която влиза и Община Никопол, е най-голямата католическа епархия в страната. Римокатолици са 5% от населението. Различни протестантски църкви са също представени (адвентисти, методисти, петдесятници и др.).

Църквата „Свети Николай“ е единственият паметник от Възраждането с национално значение. Построена през 1834 г. на мястото на малкия параклис от времето на Втората българска държава, претърпял разрушения през 14 - 16 век. Със султански ферман от 1696 г. е разрешено той да бъде възстановен в стария му вид. По-късно е построена по-голяма църква, открита през 1834 г. Иконостасът е дело на майстори от тревненската резбарска школа, а иконите са рисувани от представители на самоковската школа. В храма е експонирана една от най-богатите колекции от икони на Димитър Зограф, включваща 68 икони.

Църквата „Света Троица“ е основана през 1893 година, строена частично през 1898 година и окончателно завършена и осветена през 1913 година от Митрополит Климент. Колоните, които крепят храма, са от римско време. Построен е в характерен източноправославен стил. Това е един от големите храмове в град Плевен, където проповядват 4 свещенослужители и се извършват всички видове ритуали, също има и църковен хор.

Сведения за църквата „Света Параскева“ се срещат в османо-турски регистри от 1523 г. По предложение на църковното настоятелство през 1870 г. на мястото на старата сграда е издигната нова, тържествено осветена лично от екзарх Антим I.През 1850 година в тогавашната Маньова махала, със скромни дарения на местното население била построена малка църква от двойни плетове и вар, посветена на св. Петка-Параскева. Около 1858 година към църквата било открито училище. С развитието на занаятите и търговията в града се наложило и малката църква да се поднови и разшири. С много усилия за няколко месеца църковното настоятелство успяло да получи съответните султански берати.

Градежа на храма започнал на 4 май 1870 година и завършил през 1872 година, така на мястото на старата “плетеница” била построена великолепна трикорабна базилика.Автор на сградата е големия тревненски първомайстор Генчо Кънев.

Състои се от притвор, две странични помещения, централна част със солей и св.Олтар. Иконите в храма са дървени и подарени от различни занаятчийски сдружения. Църквата е посветена на архидякон Стефан, на славянските просветители Св.Св.Кирил и Методий и на преподобната майка Параскева. Стенописите в храма са дело на даровития българин Господин Сербезов. През своето многогдишно съществуване храм “Света Параскева” винаги е бил средище на духовна просвета и култура. От 1991 година до 1996 година към храма функционира Неделно училище, в което малките граждани на Плевен получават възпитание в духа на християнските добродетели.

Културни и природни забележителности

В Плевен се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“ от 09:00-12:00 и 13:00-18:00 ч., почивни дни — неделя и понеделник, има печат.;
Панорама „Плевенска епопея - 1877 г.“ от 09:00-12:00 и 12:30-17:00 ч. без почивен ден, има печат.;
Регионален исторически музей от 09:00-12:00 и 13:00-17:00 ч., почивни дни — неделя и понеделник, има печат.

Исторически забележителности

С Руско-турската война (1877-1878) се свързват почти всички исторически забележителности в града. Близо 200 са паметниците, които напомнят за битките, които са се водили по тези места. В центъра на града, на площад „Възраждане“ 5, се намира Мавзолей–гробница на руските и румънските войници, убити по време на войната. Друга забележителност е Панорама "Плевенска епопея", която е разположена на върха на хълм. Създадена е в чест на 100-годишнината от Обсадата на Плевен, по подобие на Бородинската панорама в Москва. В близост до нея се намира и редутът, който генерал Михаил Скобелев е атакувал три пъти. В негова чест паркът около Панорамата е наречен „Скобелев“.

Освен паметниците от Руско-турската война, на територията на парк „Кайлъка“ се намират и основите на римската крепост Сторгозия. Изградена е в късната античност - 4-6 век, на площ от 31 дка. Запазени и реставрирани са: укрепителната система, раннохристиянска базилика, хореум. Базиликата с размери 45 на 22 м. е трикорабна, триабсидна, с колонада от южната страна.

Природни забележителности

Плевен е известен с парк Кайлъка.

Скобелевият парк е разположен на бойното поле, където отрядът на руския генерал Михаил Скобелев води сражения за превземането на Плевен. Оттогава местността се нарича „Мъртвата долина“. В парка се намира Панорама „Плевенска епопея“. Разположени са също: костницата, къща-музей „Стоян и Владимир Заимови“, автентични оръдия, десетки братски могили и паметници.

Музеи и галерии

Панорама Плевенска епопея в Скобелевия парк
Скобелев парк-музей изграден е на самото бойно поле през 1904-1907 г. На това място по време на третия щурм на Плевен (30 август - 11 септември 1877 г.) отрядът на генерал Скобелев води кръвопролитни сражения, в които падат убити и ранени 6500 воини. Напоената с кръв местност оттогава се нарича “Мъртва долина”. Костите на загиналите намират вечен покой в 9-те братски могили и костницата. Десетки руски оръдия от войната са подредени като батареи.
Къща-музей „Цар Освободител Александър II“ Къщата на семейство Вацови, с богата вътрешна уредба, е построена през 1873 г. от същите дряновски майстори, които са строили къщата на Таки х.п. Георгев и църквата „Св. Параскева“. Тук на 11 декември 1877 г., ден след падането на Плевен, тържествено е посрещнат руският император Александър II , на когото е представен плененият турски генерал Осман паша. От 12 до 22 декември в този дом живее първият военен губернатор на Плевен ген. Скобелев. При създаването на музея през 1904-1907 г. около къщата е устроен красив парк с оригинална ограда, експонирани са две батареи от руски оръдия и бюстове на бележити командири от руската и румънската армии.
Регионален исторически музей — исторически музей с етнографски и природонаучен отдел
Постоянна експозиция на оперната прима Гена Димитрова в Регионалния исторически музей
Художествена галерия „Илия Бешков“, Плевен
Изложба-дарение Светлин Русев — художествена галерия, с около 400 произведения на известни български и чужди художници
Музей на виното, Плевен е плод на дългогодишна разработка на екип български и френски специалисти архитекти, енолози и музейни експерти от Плевенската панорама и Историческия музей. Музеят се намира в пещерно образувание, което се състои от пет галерии с площ 650 кв.м. Местоположението на пещерата е на пет километра от центъра на град Плевен, в средата на Националния парк „Кайлъка“.

Редовни събития

Национален Фестивал на българската популярна песен "Златният Арлекин" в чест на Емил Димитров
Лауреатски дни „Катя Попова“
Ежегоден панаир „Партнерс експо“
10 Декември — Ден на признателността
15 Май — Официален празник на град Плевен

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016