adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Паметници във Варна

Парк-паметникът на българо-съветската дружба във Варна е най-големият паметник във Варненска област. Той е уникално и сложно инженерно-строително построение, разположено на могилата Турна тепе в североизточната част на града на 110 м надморска височина.

Подземната част на построението е не по-малко впечатляваща от издигнатата на върха архитектурно - скулптурна композиция.

Паметникът на "Посрещане на братята - Освободители"

Така е наречена от своя създател бронзовата скулптурна композиция в двора на черквата “Св. Арахангел Михаил”. Нейното изграждане е свързано с деня 27 юли 1878 г., когато руските войски влезли във Варна и организирали света
литургия по повод рождения ден на руската императрица.

Паметникът на генерал Антраник

Паметникът на генерал Антраник Озанян е изграден в квартал Галата, пред къщата, намираща се на ул. “Галатея”, бивша “Генерал Антраник”.

Мозайката на фара “Св. Николай Чудотворец”

Мозайката “Св. Николай Чудотворец” се намира на варненския вълнолом, върху лицевата страна на  остамента на фара “Св. Николай ”.

Икар

Икар е паметник на надеждата и представлява скулптурна композиция, поставена пред сградата на Община–Варна. Тя според своя автор е символ на човешкия стремеж към най-високите и най-недостижими цели.

Паметникът на капитан Петко Войвода

Паметникът на капитан Петко Войвода се намира на бул. "Владислав" пред Дома на Тракийското културно-просветно дружество, което е и организатор на неговото изграждане.

Паметникът Пантеон

Паметникът, наречен Пантеона, се намира в североизточната част на Приморската градина и представлява архитектурно-скулптурна композиция, впечатляваща със своя обем, белота, скулптурен драматизъм и добре
изградена околна среда.

Паметникът на аспаруховия воин върху аспаруховия вал и бюст-паметникът на хан Аспарух

Паметникът на Аспаруховия воин се намира върху защитния вал в кв. Аспарухово, а бюст-паметникът на хан Аспарух е в
градинката пред читалището в същия квартал.

Повече за културно-историческите паметници във Варна вижте на www.varnaculture.bg

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016