adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Паметници в Пловдив

Списък на Монументи и паметници в Пловдив

Руският паметник е издигнат през 1881 година на Хълма на изворите (Бунарджик или Хълм на Освободителите) в чест на руския цар Александър I и воините, загинали за освобождението на България от османско иго. Близо до него се намира и Алеята на космонавтите, покрай която са засадени дръвчета от всички гостували в Пловдив космонавти.

Паметникът на Съветската армия, известен с името „Альоша”, е издигнат на самия връх на хълма Бунарджик и е най-разпознаваемия символ на град Пловдив. Построен е през 1954 и официално открит три години по-късно, автори са българските скулптори Радославов, Занков, Коцев и Топалов. Представлява внушителна гранитна статуя (висока 10,5 м) на воин, обърнат с лице на изток. Прототип на паметника е руския войник Алексей Скурлатов. Около фундамента на паметника има площадка от която се открива чудесна панорамна гледка към Пловдив и Родопите.

Часовникова кула на Сахат тепе (Данов хълм) се извисява от времето на Османската империя. Най-ранното сведение за нея е от 1623 г. В сегашния си вид е построена през 1812 г. и е висока 17,5 м. През 1883 г. в нея е поставен нов голям часовник, изработен във Виена, който и до днес отброява часовете с камбанен звън.

Монументът „Братска могила” се намира в началото на парк „Отдих и култура” в западната част на града. В изграждането на мемориалния комплекс, посветен на падналите за Освобождението на България от османско робство и по време на Балканските, първата и втората световните войни, са взели участие изтъкнати български творци като скулптора Любомир Далчев.

Паметник на Филип II Македонски - основател на Филипополис е открит през 2004 г. на площад Джумаята. Статуята е дело на скулптора Кирил Найденов.

Паметникът на Гюро Михайлов е поставен в югозападния край на площад Централен, до Военния клуб. Оригиналната скулпторна композиция, изработена от проф. Никола Кожухаров през 1938 г., увековечава подвига на Гюро Михайлов и неговите другари – войници от Източнорумелийската милиция, геройски загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Паметника на Съединението представлява внушителна 12-метрова фигура, дело на скулптора Величко Минеков. Издигнат е през 1985 г. и олицетворява съединението на България. Двете разперени крила на птица символизират единството на двете принудително разделени части на страната в годините от 1878 до 1885.

Паметник на благодарността е издигнат на пл. Цар Калоян пред дома на младоженците. Дело е на скулптора Атанас Карадечев и е символ на благодарността за спасяването на пловдивските евреи от концентрационните лагери на Нацистка Германия.

Паметник на хан Крум в чест на кан Крум е издигнат в ЖК Тракия, като инициатор на проекта е кмета на район Тракия Славчо Атанасов от ВМРО с подкрепата на медийни партньори, директора на НИМ, КЦМ — Пловдив и др.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016