adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Перущица

Перущица, районът около нея, хората живели тук от древността до наши дни, заемат особено място в историческата памет на България. Тази местност е богат извор на археологически находки - свидетели на неспирния ход на нашата история.

Cultural centre

Смята се , че сегашният град води началото си от древния град Драговец, който по всяка вероятност е бил разположен на 2-3 километра северно от днешните му граници и разрушен по - късно от ордите на турския пълководец Лала Шахин през 1364 година. Опитите на турците да помохамеданчат местното население не успели. През XV век тук се заселили бежанци – българи от най-западните предели на Балканския полуостров (днешни Албания и Епир). По-късно селището било ограбено и опожарено отново през 1794 година от кърджалиите на Мехмед Синап.

MemorialПо време на Възраждането в Перущица живяли и работили видни просветители и дейци на национално-освободителното движение като Петър Бонев, Спас Гинов, Кочо Честименски, Васил Соколски-Докторът. В първата половина на XIX век гордите и свободолюбиви перущинци съградили голяма църква „Архангел Михаил”, а до нея – училище, което и до днес е наричано „Даново” , по името на първия учител в него – Христо Г. Данов и е едно от първите училища в България. През 1869 г. Васил Левски основал тук таен революционен комитет, чиято дейност била възобновена по-късно през 1876 година от Георги Бенковски.

По време на Априлското въстание през 1876 г. седем дни перущинци удържали непрестанните атаки на многократно превъзхождащия ги по брой и въоръжение турски башибозук, предвождан от Тъмрашлията Адил Ага. В Църквата “Св.Архангел Михаил” въстаналите перущинци предпочели смъртта пред опасността да попаднат в ръцете на петвековния поробител - те намерили сили да посегнат върху живота на собствените си жени и деца, а след това и на себе си. Така загинали 347 човека. Но загинали не като роби, а като свободни хора. По-късно костите на мъчениците били събрани и погребани в същата тази черква. Перущица била опожарена и срината до основи.

Museum

Градът бил освободен от османско робство на 3 януари 1878 година. По случай стогодишнината от Априлското въстание на хълма „Власевица” бил издигнат Паметник на трите поколения.

The red church

Други културно-исторически забележителности на гр. Перущица са Духова могила, Крепостта Перистица и Червената църква.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016