adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

13.12.2013 Руски инвеститори искат да превърнат ЦУМ в Музей на православието

13.12.2013 Руски инвеститори искат да превърнат ЦУМ в Музей на православието

Руски инвеститори са изпратили писмено предложение до собственика на ЦУМ Георги Гергов, в което изразяват желанието си да купят сградата, в която да бъде уреден Музей на православието, съобщава Агенция „Фокус”.

В своето предложение руски бизнесмени и културни дейци посочват, че идеята за Музей на православието на Балканите е стара и целта й е - да се обединят културната и православната традиция между южните славяни и Русия. Кандидат-купувачите смятат, че сградата е особено подходяща, защото се намира в центъра на София, близо е до няколко раннохристиянски църкви, сред които базиликите "Свети Георги" и "Света София", и до катедралата „Свети Александър Невски”.

Сградата не за пръв път е спрягана за бъдещ музей. Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров припомня, че още по времето на управлението на предходното правителство са водени преговори в ЦУМ да бъде преместен Националният исторически музей. Преговорите продължават.

Според проф. Димитров сградата на ЦУМ е подходяща, както по площ, така и по местоположение, само за един музей – Национален исторически музей. "Именно около тази сграда, в центъра на прословутата "кърпичка", има храмове на четири религии, които на други места взаимно на се търпели и са предизвиквали огромни кръвопролития - православната църква „Св. Неделя”, католическата църква „Св. Йосиф”, „Баня баши” джамия и еврейската синагога. Музей на православието може би е необходим на някоя държава, но мисля, че най-подходящо би било - той да бъде в Москва, която сега се явява център на православието в световен мащаб. От около 220 милиона православни християни, над 150 милиона живеят на територията на Русия и прилежащата й част от Украйна", допълни проф. Божидар Димитров пред Агенция „Фокус”.

 

 

 

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016