adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Несебър

Несѐбър е град, разположен в Югоизточна България. Той се намира в Община Несебър, Област Бургас, в съседство на север с най-големия български черноморски курорт Слънчев бряг, а на юг в близост е град Поморие. Градът е административен център на община Несебър.

Полуостровът на Несебър - древният град Месембрия, наречен през късното средновековие Месемврия и по-късно Несебър, е населен преди хилядолетия, в края на бронзовата ера. Старите траки го наричали Мелсабрия, което означава "град на Мелса", легендарният основател на селището. Месабрия има две удобни пристанища - южно и северно, където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове.

В края на 6 век пр. н. е. пристигат първите гръцки заселници - по произход дорийци. Градът постепенно се разраства, построени са храмове, училище и театър.

Месабрия започва да сече собствени монети около 440 година пр. н. е., приблизително оттогава са сечени и първите златни монети. Градът има добри търговски отношения с полисите на Черно и Егейско море и Средиземноморието. Находки, свидетелстващи за богатия икономически, културен и духовен живот от този период, са изложени в археологическия музей в града.

През 72 г. пр. н. е. градът е завзет без никаква съпротива от римляните. След кратка окупация, през 1 век градът става част от Римската империя. Месемврия, както е наречен тогава, със своите непокътнати крепостни стени и големи обществени сгради, продължава да сече собствени бронзови монети и остава важен търговски и културен център на черноморското крайбрежие на римска Тракия.

Градът за пръв път става част от българската държава през 812 година, когато хан Крум го щурмува и завладява, и славяни и българи се заселват тук. Несебър, както славяните нарекли града, остава в български ръце за дълъг период, по време на царуването на цар Симеон Велики.

След почти 40 години византийско владичество, Несебър отново влиза в пределите на българската държава през 1304 г. по времето на цар Теодор Светослав. Градът претърпява голям разцвет по времето на цар Иван Александър.

През 1366 г. градът е превзет от рицарите на граф Амедео ди Савоя и по-късно е преотстъпен на византийския император. Градът е нападнат от турците за пръв път през 1396 г. Окончателното му падане в ръцете на отоманската империя става през 1453 г., заедно със столицата Константинопол.

През годините на османско владичество икономическият и културният живот не секват. Построени са църкви, изписвани са икони.

Пристанището на Несебър продължава да бъде главен външнотърговски център на Черно море. Някои от манастирите и метосите около Несебър просъществуват чак до 18-19 век. Запазени са много къщи от периода на Възраждането - типични представители на черноморската архитектура, като и много вятърни мелници, обществени бани и чешми.

Културното наследство на Несебър е запазено в пет музейни експозиции. Археологическият музей представя богата сбирка експонати от Античността, Средновековието и Възраждането.

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

В старата част на града има около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани, а действаща в момента е само една. Другите по-запазени са превърнати в картинни галерии. Провлакът, свързващ старата част с новата, е дълъг около 400 метра. По средата на провлака се намира старата мелница на града, която не функционира като такава, а е само туристическа атракция. В началото на квартала, в новата част на Несебър, се намира истинската мелница на града, която за съжаление сега е вградена в хотел.

Музеи

В Несебър се намира забележителност №7 от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз - Архитектурно-исторически резерват с Археологически музей

Музей „Старинен Несебър“

Църкви

„Света София“ (Старата митрополия), развалини на църква от 4 век
„Света Богородица Елеуса“, църква от 6 век
„Свети Стефан“ (Новата митрополия), църква от 10 век
„Свети Йоан Кръстител“, църква от 11 век
„Свети Димитър“, църква от 11 век
„Свети архангели Михаил и Гавраил“, църква от 13 век
„Света Параскева“, църква от 13 век
„Христос Пантократор“, църква от 13 век
„Свети Теодор“, църква от 13 век
„Свети Йоан Алитургет“, църква от 14 век
„Свето Възнесение Господне“("Свети Спас"), църква от 17 век
„Свети Климент“, църква от 17 век
„Света Богородица“ ("Успение Богородично") - действаща църква от 1873 г.

Редовни събития

Ежегодни фестивали „Месембрия“ , „Слънце, радост", "Фестивал на меда" провеждащ се в началото на септември.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016