adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Плиска

Плиска е град в Североизточна България. Той се намира в Община Каспичан, Област Шумен и е в близост до градовете Нови пазар и Каспичан. Той е първата столица на Дунавска България.

Порта към крепостта

Старо наименование на селището е Абоба. Близо до него археолози от Руския археологически институт в Цариград разкриват през 1899-1900 средновековния град Плиска или Плъсков, столица на България (Първото българско царство) от края на 7 век до около 893, когато столицата се премества в Преслав. Тук са съхранени едни от най-значимите паметници на Плисковско-Преславската култура. Градът е в развалини от 17 в. Повечето камъни от крепостните стени и дворцовия комплекс са откраднати за изграждане на къщи в съвременното село Плиска и околните селища. /Това е масова практика на населението в живеещо около археологически обекти и резервати, например Червен и Перпериконо/.

Базиликата

Останките на средновековния град, който е бил обкръжен със земен ров и вал, заемат около 23 кв. км. площ: цитадела с мощни отбранителни стени, Голям дворец и Малък дворец, базилика, строена с каменни блокове. В Плиска са намерени множество останки на раннославянската и старобългарската култура. В съседство с Плиска се намира старобългарският курган в Нови Пазар.

От есента на 2006 г. резерватът има нова музейна сграда и нова експозиция.Музеят е много добре подреден с интересни възтановки и подробни табла. В близост до музея е и гробът на Карел Шкорпил, когото древната българска столица е завладяла дотам, че да поиска да бъде погребан там.

В Плиска се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз: Национален историко-археологически резерват "Плиска" и Голяма базилика в Плиска, лятно работно време 9:00-20:00 ч., зимно работно време 9:00-17:00 ч.; има печат на БТС.

Останки от града

Музеят на града се намира в Националния историко-археологически резерват "Плиска" и съхранява откритите в старата столица оръжия, съдове, накити и други артефакти.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016