adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Дворец „Врана“

Дворец „Врана“ (наричан и Враня) е царски дворец с парк в покрайнините на София, където царското семейство е прекарвало по-голямата част от дните си.

"Преди Освобождението на България „Врана" е чифлик на Осман паша. През 1879 г. хаджи Боне Петров - съратник на Васил Левски, го откупува за 500 златни лева, но го губи на залагане. Печели го д-р Никола Странски, придворен зъболекар на княз Фердинанд I. Той плаща за имота 600 златни лева.

На същата цена князът го откупува от него. Той е любител орнитолог и решава да нарече чифлика на първата кацнала на покрива птица. Дворецът бил накацан от цяло ято врани и оттогава остава в историята с името „Врана".

Голяма част от имението е купувана на части в началото на ХХ век от Фердинанд с десетки неузаконени продавателни актове. Той купува от местните селяни по декар-два, докато закръгля имота около основното имение на хаджи Боне Петров"

Имотът включа парк и 2 сгради. Първата е построена през 1904 г. като 2-етажна ловна хижа, построена от известния архитект Георги Фингов. Втората сграда е построена между 1909 и 1914 г. като дворец. Строителството и на 2-те сгради е финансирано от държавния бюджет.

3 стаи от 3-етажния дворец, построен от архитект Никола Лазаров, са обзаведени по-късно - едната в бароков стил, втората в стил на австрийските императорски дворци и третата в български национален стил. Работният кабинет е във венециански стил.

Сред забележителностите на двореца са таван от дърворезба, позлатена дъбова ламперия и керамични изделия „Делфтваре“. Вътрешните колони са изработени от мрамор, доставен от Карара. Има и все още работещ стар асансьор „Шиндлер“.

Карелската зала е подарък от руския император Александър III и цялото ѝ обзавеждане (маса, столове) са изработени от карелска бреза от майстори, изпратени специално от Русия.

На 1-вия етаж има кинозала и зала за чай. На 2-рия етаж се намират апартаментите, а на третия етаж са стаите на прислугата и на управителя на двореца.

След абдикацията на цар Фердинанд I дворецът става собственост на цар Борис III, а след неговата смърт - на Симеон II. Главната сграда е бомбандирана от съюзниците през Втората световна война, но след това е възстановена в пълния и вид през 1947 г. След референдума от септември 1946 г., който слага край на края на монархията, за известно време дворецът "Врана" се ползва от представители на политическото и държавното ръководство на България.

След края на комунизма "Врана" е върната, с решение на Конституционния съд от юни 1998 г., на цар Симеон II и неговата сестра Мария Луиза Българска. През 1998 г. паркът е дарен от наследниците на Община София, а от октомври 1999 г. е отворен за посещение и възстановен в автентичния му вид от 1903 г.

В парка могат да се видят над 400 растителни вида. Обявен е за национален паметник на културата.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016