adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

етнографски

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

1
2
4
5
22
111
333
dsc07854
mexana
sakahouse
01/10 
start stop bwd fwd

Архитектурно- етнографски комплекс „Етър”- Габрово е единственият музей под открито небе в България. В него са разположени народни технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането.

В музея оживяват обичаите и обредите, характерни за народния календар на българина. На по- големите празници се правят възстановки на различни обичаи от обредния календар. Етъра предоставя  и възможност на цели селища, фолклорни състави и индивидуални изпълнители да покажат на живо спецификата и многообразието на българската народна култура. Друг акцент от културния календар на комплекса са демонстрациите на моменти от традиционната българска сватба в нейното единство и многообразие, както и моминската обредност на Лазаровден. Тези тематични представяния пораждат голям интерес сред посетителите.

Освен материалната култура, до която гостите на музея могат да се докоснат, тук се дава нов живот на богатото духовно наследство: вярванията, обичаите, песните, танците, фолклора.

В продължение на 45 години АЕК „Етър” представя оригинални експозиции в автентична среда и се утвърждава като търсена туристическа дестинация. Тук гостите на музея могат да се запознаят със старите занаяти, с народната архитектура, бита и традициите на балканджиите. Да се потопят и усетят атмосферата на една отминала епоха. Да открият, че в Етъра е жива българската традиция...

За запитвания: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Етно-комплекс Дюлгерите

1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
01/10 
start stop bwd fwd


Разположени около обща градина, къщичките се състоят от стаи със самостоятелен балкон. Намират се в историческия център на Копривщица. Гостите могат да ползват СПА център и ресторант.

Безплатен Wi-Fi и кабелна телевизия има във всички стаи на „Дюлгерите". Прозорците са шумоизолирани. Осигурени са халати в банята.

Общ кухненски бокс и трапезария с камина са на разположение на гостите във всяка къщичка. Има и всекидневна с телевизор с плосък екран и мека мебел.

Насладете се на национални ястия и традиционна музика в ресторанта на „Дюлгерите". Налична е и лятна тераса. Градините са с множество от места за сядане и игрища за деца.

Историческият град Копривщица се намира на река Тополница, в района на Средногорието. София е на 107 километра от комплекс „Дюлгерите".

цени от 41 лева с вкл. закуска

За запитвания: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

адрес: ул. Мангър Войвода 30, 9000 Копривщица

Етнографски комплекс „Генгер”

 

 

 

entance
garden
grancharnica
house-1
house-2
house-3
house-4
restaurant-1
restaurant-2
view-1
view-2
01/11 
start stop bwd fwd

Етнографски комплекс „Генгер” се намира в покрайнините на град Айтос и в полите на Айтоска планина и разполага с 2 единични, 4 двойни, 1 четворна и 1 петорна стая в построените в старовремски стил къщички. Непосредствено до комплекса тече малка рекичка, а също така близо до него се намира и язовир, които са свързани с обширен природен парк, в който се намира и зоологическа градина с интересни видове животни. Мястото е подходящо за почивка и отдих на семейства с деца, групи, за всички, които искат да избягат от градското ежедневие и стрес в големите населени места. Комплексът предлага и незабравима среща със занаяти от минало време като кошничарство, грънчарство, медникарство, дърворезбарство, художествено плетиво, хлебарница. „Генгер” се състои от:

  • Хотелска част – 19 легла– 18-24 лв.
  • Механа – традиционни български ястия и напитки
  • Кафене
  • Малък музей
  • Конферентна зала
  • Детски кът
  • Стрелкови комплекс
  • Възможност за риболов
  • Зоопарк
  • Природен парк „Славеева река”

Едно неповторимо преживяване под чардаците на старите къщи!

За контакти: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

 

Копривщица

------------------------------

------------------------------

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016