adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Килифаревски манастир “Св. Рождество Богородично”

Днешният комплекс на Килифаревския манастир “Св. Рождество Богородично” лежи на поречието на р. Белица на около 4 км. югоизточно от търновското градче Килифарево. В началото на своето съществуване Светата обител е била разположена върху близкия хълм.

Смята се, че в първоначалния си вид Килифаревският манастир е построен между 1348 и 1350 г. Основател е видният български духовник Теодосий Търновски, който с помощта на тогавашния владетел цар Иван Александър превръща Светата обител в едно от най-важните средища на средновековната българска просвета и книжнина. За кратко време се формира Килифаревската книжовна школа, в която през 1360-та година вече се обучават 460 ученика, най-известният от които е бъдещият български патриарх Евтимий Търновски.

Манастирът е бил обграден с дебели крепостни стени, а монашеските сгради са се намирали във вътрешното им лице. В средата на двора внушително се е издигала неколкоетажна кула, служеща за наблюдение на пътя към Хаимбоазкия проход. Това не е попречило малко след османското нашествие по българските земи Килифаревската крепост да бъде разрушена, а голямото книжовно средище – напълно унищожено. Векове след това, през 1718 г., манастирът е възстановен отново на днешното си място. В края на 18-ти в. отново е неколкократно опустошаван от кърджалиите и впоследствие - възобновяван.

След дългогодишно настояване пред турските власти и събиране на средства, през 1840-та г. възрожденският майстор Кольо Фичето започва изграждането на днешната еднокорабна, еднокуполна църква “Св. Димитър”. Той запазва част от старата олтарна стена и двата параклиса, на св. Теодосий и на св. Иван Рилски. Храмът е завършен през 1842 г., а вътрешната украса е направена година след това. Иконостасът представлява позлатена, художествено изработена творба, дело на резбарите Цоню и Симеон Василеви, баща и син от Трявна. Впечатляват и иконите, създадени от тревненските зографи Досю Коев, Симеон Симеонов, Йонко Попвитанов.

Комплексът включва още две красиви двуетажни жилищни сгради във възрожденски стил, по-старата от които датира от 1849-та г. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Килифаревският манастир предлага добри условия за пренощуване и почивка. Цените са 6 лв./легло със собствен санитарен възел в новата сграда и 4 лв./легло с общ санитарен възел в старата. Храна се предлага в механа на около 500 м. от манастирските порти.

До Светата обител се стига лесно по пътя южно от гр. Велико Търново, пресичащ Стара планина през Хаимбоазкия проход. На 12 км. от града се намира гр. Килифарево, манастирът е малко след това. Има указателни табели.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016