adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Карлово

Карлово е град в Централна България, който се намира в южното подножие на Стара планина. Той принадлежи към Област Пловдив и е в съседство с град Сопот. Градът е трети по големина в областта след Пловдив и Асеновград и е административен център на Община Карлово.

Карлово възниква в края на 14-ти век. Има предположение, че името на града произлиза от владетеля на земите около Карлово през 14 век — Карлъзаде Али бей. По времето на Карлъзаде Али бей е построена с материали от манастира Св. Спас и най-старата сграда в Карлово — Куршум Джамия, както гласи надписът ѝ, в 1485 година — Оловената джамия поради оловния ѝ покрив. Понастоящем тази джамия е обявена за паметник на културата.

През 17 век, в Карлово работи известния книжовник Аврам ерей. Той завършва през месец юли 1660 г. Миней и преписва през 1669 г. Евангелие, което се пази в Зографския манастир. През месец май 1674 г., той завършва Сборник (псалтир, месецослов, октоих, календар и прочие).

Около 1807 г. учител в града е бил Атанас Владос, цинцарин от Велес. След него са учителствували Никола Битолецът и Нено Келешът. Образователното дело в Карлово достига своя разцвет, когато в града се установява през 1828 г. за учител Райно Попович. В града Попович учителствува непрекъснато около 25 години.

През 1859 г. пловдивският митрополит Паисий ръкополага Васил Левски за йеродякон в църквата "Света Богородица".

През 1869 г. Анастасия Райнова и Аница Пулева основават второто женско дружество в България. От 1953 до 1962 г. носи името Левскиград.

Забележителности

Природа

Водопад "Сучурум" - част от резервата, който се намира над Карлово.Също така се намира и домът на културата в Карлово,кръстът и ловния парк.
Национален парк "Централен балкан"

Театър

В Карлово се намира самодеен театър "Елена Снежина". Режисьор на театъра е Иван Стефанов.

Музеи

Национален музей "Васил Левски" - родната къща на Апостола. Работи целогодишно. Това е 44-ят от Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз. Лятно работно време: 08:30-13:00 и 14:00-17:30 ч.; зимно работно време : 08:00-13:00 и 14:00-17:00, има печат за книжката на Българския туристически съюз.
Общински исторически музей — Карлово (директор — Мария Деянова)Музеят е отворен целогодишно с работно време: 08:00 - 12:00 и 13:00 - 17:00 ч. Към музея са и Етнографска експозиция в Мазаковата къща ул. "Евстати Гешев" № 3 с работно време 08:00 - 12:00 и 13:00 - 17:00 ч. и Даскал Ботевата къща на ул. "Даскал Ботьо Петков" № 11, която може да се посети при заявка в Историческия музей.

Редовни събития

Всяка година през първата събота на юни месец /или последната на месец май/ се провежда "Празникът на розата".

Национални мероприятия също са годишнините от рождението и обесването на Васил Левски.

Всяка година в първата неделя около Сирни заговезни се провеждат кукерски игри на много различни състави от страната и на местния кукерски състав от кв. Сушица.

В Карлово се намира 61-ва Стрямска механизирана бригада на Българската армия.

На 10 километра южно са Карловските минерални бани, сега град Баня, където целогодишно работят топли басейни и спа-хотели.

Кухня

Карловска гроздова ракия
Карловски мискет
Карловска анасонлийка - ракия с анасон се пие най-вече в Карлово и Асеновград
Карловска луканка

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016