adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Семеен хотел Цуцови

1tsutsovi
bbq
bbq in
garden
nature
outside
room
room1
room2
room3
roses
the house
view2balkan
01/13 
start stop bwd fwd

Не са много вече старите къщи в Калофер, а пък тези, останали още от турско, се броят на пръстите на едната ръка. Не, не става дума за музей, а за истински дом, където зиме комините пушат, лете стопаните присядат заедно с децата си под лозницата, а в зимника "отлежава", оная прочута калоферска ракия, собствено производство, която е оставила нетленни спомени у не един драг гостенин.

Но стига приказки за домашната идилия. Пo - добре е човек направо да похлопа на вратата на Цуцовата къща в центъра на Калофер, за да види с очите си истински български дом, живеещ вече трето столетие .

Цуцовата къща е строена малко преди Освобождението (1878г). Горяла е, когато турците са опожарили града, но темелът който е поставен остава, за да я съживи отново. Къщата е обявена за паметник на културата (в брой 98 на Държавен вестник от 1964г.) Тя е една от малкото, съхранили възрожденския дух на града. Заедно със новата сграда построена във стила на Възраждането, образува архитектурен ансамбъл преплитащ в себе си манастирската архитектура и симетрично разположената пловдивска възрожденска къща!

Комплексът разполага с 25 места, разпределени в 11стаи, три от тях с възможност да се използват като тройни! Всяка стая е оборудвана със самостоятелен санитарен възел, wi fi интернет и т.н. Зиданите печки, долапите, дървените тавани, миндерите, железните кревати ще ви потопят в една различна атмосфера - атмосфера с усещане за дом.

Отоплява се с локално парно през зимата и приема посетители целогодишно. Разположена е в самия център на града, обградена е с двуметрови зидове, зад които тя е запазила самобитния български дух и топлина на семейното огнище. Не по-малко богатство е и градината в двора, където цяло лято цъфтят рози, мушката и какви ли не цветя, зеленее чимшир. който може би е връстник на къщата. Също толкова стар е и дрянът, а плодовете му са три пъти по - едри от обикновените.На разположение на гостите, които искат да се изявят като кулинари, са оборудвана кухня, камина, барбекю и старовремска пещ, в която се побират не само гювеч или кокошка, но и цяло агне. На тях гостите могат да приготвят любимите си специалитети, с които да учудят дори домакините. Те пък със сигурност ще ви изненадат с пивкото домашно вино и благата калоферска ракия.

Цуцовата къща е носител на множество сертификати за качество и гостоприемство през годините - Зелена къща; Автентична България; Цветна Естетика; Pan Parks; ARD; The University of Tennessee; VEGA; Член на Българската Асоциaция за Алтернативен Туризъм и т.н,постигнати благодарение на доволните туристи, наложили я като едно от местата в България част от нейната прелест.

Цени: от 20 лева / за гост

Контакти:

адрес: България , гр. Калофер 4370,  ул. Блъскова N7 - карта на хотела

Тел.: 03133   5483  ,             +    359     887   804   223   ,      +    359    888    580   771

E-mail:    Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

нет:       www.cucovata.com

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016