adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Изложба-дарение „Светлин Русев“ в Плевен

Изложба-дарение „Светлин Русев“ е художествена галерия в град Плевен, България. В нея са изложени около 400 работи на български и чужди художници, дарени от известния художник и колекционер Светлин Русев. Основана е през 1984 година и е разположена в бивша обществена баня, построена в началото на 20 век по проект на Никола Лазаров.

На първия етаж на сградата са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век, сред които Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Кирил Петров, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Владимир Димитров - Майстора и други.

Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници, като Никола Манев, Веса Василева, Енчо Пиронков и Георги Божилов, но там са изложени също и работи на представителя на виенския сецесион Йозеф Бауер, както и най-старата картина в галерията, работа на неизвестен френски автор от 17 век.

Третото ниво, разположено в кулите на старата баня, показва работи на български гравьори, като Илия Бешков, Владимир Димитров-Майстора и Сидония Атанасова, картини на известни чужди художници, сред които Пабло Пикасо, Франсиско Гоя, Оноре Домие, Марк Шагал, Морис Дьони, Пиер-Огюст Реноар, Салвадор Дали, Ренато Гутузо, Йожен Дьолакроа, както и малки скулпутри на Огюст Роден и Едгар Дега.

Функционира от 1970 година.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016