adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Ловешка галерия

Художествена галерия в Ловеч е галерия за живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Намира се в старинния квартал „Вароша“.

Галерията е открита през 1964 г. като отдел на Регионален исторически музей, Ловеч. Наследява картините от колекцията на Ловчанското читалище „Наука“. В началото се състои от дарени и откупени картини на ловешки художници. Започва системното и обогатяване с творби и на художници с национално значение.

В началото на 90- е години е обособена като самостоятелна галерия в структурата на Община Ловеч. Днес съхранява над 2400 творби - живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Притежава творби от 30-те години до началото на ХХI век от Атанас Михов, Иван Христов, Златю Бояджиев, Елисавета Консулова-Вазова, Илия Петров, Дечко Узунов, Светлин Русев,Атанас Яранов, Сули Сеферов, Теофан Сокеров, Цвятко Дочев, Петър Дочев, Греди Асса, Вежди Рашидов, Ангел Станев, Валентин Старчев, Емил Попов, Петър Чуклев и др.

Галерията има четири зали на различни нива. Поддържа постоянна експозиция, провежда тематични изложби и традиционния салон на ловешките художници.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016