adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

1
2
4
5
22
111
333
dsc07854
mexana
sakahouse
01/10 
start stop bwd fwd

Архитектурно- етнографски комплекс „Етър”- Габрово е единственият музей под открито небе в България. В него са разположени народни технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането.

В музея оживяват обичаите и обредите, характерни за народния календар на българина. На по- големите празници се правят възстановки на различни обичаи от обредния календар. Етъра предоставя  и възможност на цели селища, фолклорни състави и индивидуални изпълнители да покажат на живо спецификата и многообразието на българската народна култура. Друг акцент от културния календар на комплекса са демонстрациите на моменти от традиционната българска сватба в нейното единство и многообразие, както и моминската обредност на Лазаровден. Тези тематични представяния пораждат голям интерес сред посетителите.

Освен материалната култура, до която гостите на музея могат да се докоснат, тук се дава нов живот на богатото духовно наследство: вярванията, обичаите, песните, танците, фолклора.

В продължение на 45 години АЕК „Етър” представя оригинални експозиции в автентична среда и се утвърждава като търсена туристическа дестинация. Тук гостите на музея могат да се запознаят със старите занаяти, с народната архитектура, бита и традициите на балканджиите. Да се потопят и усетят атмосферата на една отминала епоха. Да открият, че в Етъра е жива българската традиция...

За запитвания: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016