adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Боровец

Боровец (известен до средата на 20 век като Чамкория) е най-старият планински курорт в България - датира от 1896 г., когато генерал Тантилов построява първата вила за почивка, в последствие княз Фердинанд построява лятна резиденция. Днес Боровец е най-големият първокласен курорт. Разположен е на 1350 м надморска височина на северните склонове на Рила, на 70 км от София, 83 км от Благоевград и 125 км от Пловдив. Най-близкият град е Самоков, на 10 км. разстояние. Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини (1981 и 1984 г.). Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари – най-студеният месец, е около 4,8° C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, сноуборд, ски бягане. Освен това по високите части на Рила планина - ски център Маркуджик, в разгара на сезона снежната покривка достига 2 м – изключителни възможности за екстремно каране. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: екстремното каране е само за експерти!


Ски информация: Надморска височина на курорта: 1300 м Най-висока ски точка: 2560 м Маркирани ски писти: 58 км Най-дълга писта: 12 км Посоки на склоновете: С, СЗ, З Писти за ски бягане: 35 км Съоръжения за биалон Ски–скок шанца – Централен Боровец Телефонен код 0750.

Боровец (известен до 1942г. като Чамкория) е най-старият български планински курорт. Неговата история датира от 1896г., когато княз Фердинанд построил лятна резиденция и ловни хижи. Следвайки примера на княза и други заможни хора от столицата и големите градове скоро започнали да строят там вили за почивка. През 60-те и 70-те години на 20 век курортът се разраства, като се изграждат хотели в алпийски стил и съоръжения за зимни спортове.

Днес Боровец е най-големият и класен планински курорт в България, разположен върху северните склонове на Рила планина, в подножието на връх Мусала (2925м). Той е сгушен сред вековни иглолистни гори, на надморска височина между 1230 - 1390м., и е с много благоприятен и здравословен климат. Тук лятото е приятно прохладно, а зимата е сравнително мека и с много сняг (над 1.5м. от декември до април).

Курортът е перфектното място за почивка и  практикуване на всякакви зимни спортове - алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове и сноуборд. Склоновете му са с различна степен на трудност и са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали скиори. Боровец е бил вече два пъти домакин на кръгове от Световната купа по ски алпийски дисциплини, а през 1993г. тук се проведе Световното първенство по биатлон.

По дължина на пистите и капацитет на съоръженията, Боровец е най-големият български ски център. Маркираните писти за алпийски ски са с обща дължина от 58км., трасетата за ски бягане са 35км., а шанцата за ски скокове е висока 70 метра. Добре развитата мрежа от лифтове обслужва до 15 400 туристи на час и осигурява достъп до всички писти, а системата за изкуствен сняг покрива площ от над 200дка.

Планинският курорт предлага отлични възможности за почивка през цялата година и развлечения като конна eзда, колоездене, сафари с джипове, риболов, разходки с шейни или файтони. През топлите месеци любителите на природата могат да се наслаждават на прохладата и спокойствието на вековните иглолистни гори, поляните осеяни с цветя и билки, многобройните езера и заснежените върхове, или да предприемат пешеходни преходи по маркирани маршрути до различни обекти в Рила.

Боровец разполага с луксозни хотели, хижи, вили и бунгала и е сред планинските курорти с най-силно развит нощен живот, с множество ресторанти, механи, барове и дискотеки. Повечето хотели в комплекса имат закрити басейни, сауни, козметични и спа центрове, и предлагат прекрасни условия за практикуване на фитнес, йога и тенис на корт, а един от големите хотели разполага с боулинг зала и площадка за миниголф на открито.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016