adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Беклемето

Местността Беклемето се намира  на най-високото място на прохода Троян – Кърнаре.Троянският проход (Беклемето) е планински проход в западната част на Троянско-Калоферския дял на Стара планина , на височина 1525 м. През него минава шосе, едно от най-високите в Стара планина, което свързва с.Кърнаре с Троян. Има множество остри завои. Гледката обаче е невероятна. Прохода е един от основните пътища, свързващи северна и южна България. Дълъг е около 50 км, а най – високата му точка е на 1 565 м н.в. (Беклемето). На места в района са запазени фрагменти от древния римски път, прочутата Виа Траяна - пътят на Траян./

Може би защото е по-нависоко и е по-близо до слънцето цветовете в прохода Троян-Карнаре са така ясно изразени и контрастни. Пленяват сетивата и доставят радост за душата. Пъстроока и пъстрокрила есента  не пита кой в какво настроение е в даден момент, a наистина дарява цветове и красота.

Местостта е подходяща както за летен, така и за зимен туризъм. Три ски писти за алпийски дисциплини, снабдени с влекове с обща дължина 3 км, очакват скиорите. Те са най-добрите български писти за биатлон и ски-бягане с дължина 2 километра, 3, 5 км, 7км и 10 км и са одобрени от международната биатлон и ски-организации ФИБА и ФИС.

В курорта  има "Планински център", където могат да се наемат ски, обувки, шейни, както и други съоръжения за зимен спорт. Той е част от Национален парк Централен Балкан. Снежните дни са около 170 на година. В региона има изобилие от хотели, почивни стнации и частни вили. Мястото е подходящо за летни и зимни планински походи към високата част на планината.

Местонахождението на курорта на разстояние само 20км от град Троян дава възможност на туристите да посетят историческите,архитектурни идруги забележителности в града и община Троян , някои от които са Троянски манастир "Успение Богородично", Природо-научен музей, Римска Крепост Состра, ), Ски курорт Беклемето, Църква "Свети Николай Летни", Църква "Св. Архангел Михаил", Килийно училище и музей, Параклис "Свети Панталеймон" и 16-метров кръст, Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства , както и някои събития и фестивали като Фестивал на сливата (в края на Септември).Троянският регион е известен със своите традиции в отглеждането на сливови насаждения и производство на висококачествена сливова ракия. Като резултат от това, всяка есен в Троян се провежда Фестивал на Сливата. Основната му цел е да привлече и да даде възможност на местните хора и производители да представят своите домашни продукти – храни, напитки, предмети и всичко свързано сys (или изработено от) сливи.

През 2012 година Фестивалът на Сливата се провежда за пореден 20-ти път в град Троян. За разлика от другите години, когато продължава 2 дена, тази година фестивалът е с нова програма и продължава 9 дена. През годините, празникът се е превърнал в един от най-посещаваните подобни фестивали в страната.

Интерес за любителите на архиелогическите обекти  предизвиква Тракийското светилище,което се е намирало на най-високата част на връх Чучул (1379 м) в Стара Планина, в района на днешния Троянски проход - източно от Беклемето. На самия връх има две площадки. Едната обхваща 80% от върха и има форма на полу-дъга. В южния си участък тя е дълга 45 метра и широка 12 метра. Втората е разположена на 15метра от първата. Тя е с денивилация 5 метра и има формата на кръг с диаметър 10 метра.

При направените археологически проучвания са открити останки от глинени съдове, които са се ползвали за ритуално полагане. Откритите артефакти (керамика, монети и железни предмети) могат да се датират към IV век пр.Хр. Намерени са и два сребърни антониана от III век сл.Хр., както и турска сребърна монета от Късното Средновековие.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016