adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Банско

Ба̀нско е град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград, в близост до Разлог и е административен център на община Банско. В 19 век селото е център на българщината в Пиринска Македония на територия, граничеща с гръцко и турско население. От Банско са родом българските народни будители Неофит Рилски и Паисий Хилендарски, както и поетът Никола Вапцаров. Днес градът е известен зимен курорт.

Около 1850 година е основана Банската българска община - организация на местното българско самоуправление, като продължение на сформирания през 1833 общоселски обществен съвет начело с Лазар Герман за осигуряване на средства, материали и работна сила за строежа и изписването на църквата „Света Троица“, осветена през 1835. В ръководството на общината влизат влятелни представители на търговско-занаятчийското съсловие. През 60 и 70-те години на 19 век общината оглавява борбата срещу гръцките църковни власти за независимост на българската църква и за развитие на просветното дело в селото. По нейна инициатива в 1857 година се изгражда нова училищна сграда, преустройва се взаимното училище в класно, разпространяват се възрожденски вестници и книжнина. Общината организира строежа на камбанарията на църквата „Света Троица“ в 1850 година и монтирането на часовников механизъм в 1865 г.

През 70-те г. заедно с други общини от Разложко дава отпор на протестантската пропаганда. Банската българска община подпомага материално семействата, пострадали при потушаването на Кресненско-Разложкото въстание 1878 - 1879 и Илинденско-Преображенското въстание 1903.

В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година Бранско (Bransko) е посочено като село със 798 домакинства и 2700 жители българи.

Съгласно известната статистика на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) към 1900 година в Банско е най-голямото селище в Разложката каза. В него живеят 6500 българи-християни.

При избухването на Балканската война в 1912 година 131 души от Банско са доброволци в Македоно-одринското опълчение. По време на войната общината организира събирането на храна и облекло за българската войска и за доброволческите чети на ВМОРО. Банско е освободено на 5 октомври 1912 година с помощта на чети водени от Йонко Вапцаров, Христо Чернопеев, Пейо Яворов и Лазар Колчагов. Два дена по-късно един от големите български поети Пейо Яворов поздравява банскалии като свободни жители на България. За първи кмет е избран Асен Тодев.

Най-високата точка на ски центъра е 2560 м, а най-ниската 1000 м. В Банско има 75 км ски трасета, от които за начинаещи са 35%, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата. Ски сезонът е гарантиран от декември до май благодарение на 170 оръдия за изкуствен сняг TechnoAlpin и снегоутъпкващи машини Kassbohrer. Ски центърът предлага и 16 км ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града. Функционират още кабинкова въжена линия с капацитет на кабинка до 8 души, един 6-седалков лифт, шест 4-седалкови лифта модел Doppelmayer, един 3-седалков лифт Poma, шест ски влека и десет детски ски влека.

Природозащитни организации протестират срещу изсичането на горите около Банско, разширяването на пистите и строежа на нови съоръжения.

В града се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз:

Велянова къща, 9:00-12:00 и 14:00-17:00 ч.; почивни дни събота и неделя. Печатът се намира в къща-музей "Никола Вапцаров".

Къща-музей „Неофит Рилски“, работно време: 9:00-12:00 и 14:00-17:00 ч. без почивен ден. Печатът се намира в музей "Никола Вапцаров".

Музей "Никола Вапцаров", 8:00-12:00 и 14:00-18:00 ч. без почивен ден. Има печат.

Постоянна иконна изложба "Банска художествена школа", работно време: 9:00-12:00 и 14:00-17:00 ч.; почивни дни събота и неделя. Печатът се намира в музей "Никола Вапцаров"; църква "Св.Троица", 7:30-18:00 ч.; зимно време до 17:00 ч. Има печат.

Неповторимото историческо, архитектурно и художествено наследство, както и бележитите личности са представени с най-съвременни средства. Комплексът включва:

Къща-музей "Никола Вапцаров"
Дом на изкуствата
Етнографска изложба-базар
Постоянна иконна изложба
Велянова къща - паметник от епохата на Възраждането
Къща-музей "Неофит Рилски"
Градски исторически музей
Исторически музей, с. Елешница, с богати находки от неолита (VI - IV хил. г. пр. Хр.)

Редовни събития

1 януари: „Честита Нова година“ — празничен фолклорен концерт, традиционен кукерски карнавал
януари: сноуборд за купа „Банско“ — всички възрастови групи, валидно за купа „България“ и купа „Надежди“, дисциплина Big Air
февруари: Ски алпийски дисциплини - национална купа „Капи“, купа „Пирин“ за момчета и момичета 10-14 г. Дисциплина 2 SL, 2 GS. Категория КН
февруари: Национален конкурс за ледени скулптури „Огън от лед“
февруари: Държавно първенство по сноуборд. Вид дисциплина HALFPIPE
февруари: BALKAN OPEN CUP — ски алпийски дисциплини. Мъже и жени. Дисциплина 2 SL, 2 GS. Категория FIS
март: Купа „Пирин“ — ски бягане. Всички възрастови групи. Категория КБ, КН
март: Държавно първенство по сноуборд. Вид дисциплина 2 SBX. Всички възрастови групи. Категория FIS, NC, КБ, КН
април: Държавно първенство по ски алпийски дисциплини. Мъже, жени, юноши, девойки. Дисциплина SL , GS, 2 GS. Категория КБ
април: Лепубликанско първенство по биатлон
април: Национална купа „Пирин“. Ски алпийски дисциплини. Мъже и жени. Дисциплина SL, GS. Категория КБ
18-24 април: прояви, посветени на Седмицата на гората
май: BANSKO OPEN 2005 — европейски турнир по канадска борба
май: Фолклорен фестивал „Между три планини“
17 — 24 май: Празници на банската традиция
01-04 юни: Кампания „Зелена седмица“, посветена на Световния ден на околната среда 5 юни. Провежда се в Банско, с. Добринище и в района на термалните извори
юли: футболен турнир
1-7 юли: Летен театрален фестивал
август: Златна Армрестлинг лига — състезание по канадска борба
8 — 13 август: Международен джаз фестивал, съществува от 1997 г., на открита сцена в центъра на града, безплатен за публиката. През годините в Банско са гостували Скот Хамилтън, Игор Бутман, Шарл Папазов, Аксел Цвингербергер, Милчо Левиев, Марио Станчев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Антони Дончев и още мн. др. големи имена от световната и българска джаз-сцена.
септември: Детски фестивал — празник за децата на града, подарен от Манфред Дийл, собственик на хотел „Танне“
септември: Пирин фолк България — Банско. Международен фестивал на българската авторска песен. Традиционно в конкурса участват изпълнители от Балканите
5 октомври — Ден на град Банско
ноември: Международен Фестивал на Изкуствата "Утринна Звезда"
25-29 ноември 2009: Девети международен фестивал на планинарския филм
7 декември: „Поети с китара“ — концерт-рецитал, посветен на Никола Вапцаров
декември — коледни и новогодишни тържества


Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016