adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Априлци

Град Априлци се намира в планински район. Това райско кътче е разположено в сърцето на Стара планина, в подножието на първенеца и — връх Ботев и недалеч от връх Марагидик.

До града се достига от север - през Граднишкият боаз  или през Дебневският боаз. От запад по шосеен път от град Троян и Орешака. И от североизток през Батошевският боаз по асфалтираният но тесен и с остри завои път.

История и култура

На въпроса от кога съществува селището е трудно да се отговори. Далеч назад през вековете мястото обитават траки. На север от Априлската котловина минава границата между Тракия и Мизия. За това говорят множеството могили (над 150) и калетата. Предполага се, че по горното поречие на реките Росица и Видима са живели траки от племето Трибали, които добивали злато по изворите на Семова река под връх Жълтец. Покъсно, по време на римското владичество, през източната част на Новоселската котловина минавал важен път, свързващ провинциите Мизия и Тракия.  Начало на днешното селище дават бежанци от Търновския край след падането на България под османско робство.

Съществува хипотеза, че в равнинните райони на Плевенско, Ловешко и Севлиевско се заселили османци и черкези, които тормозели местното население. Най-непокорните не издържали насилието, напуснали родните си места и се изтеглили към планината. Тук намерили условия за живот и се заселили по склоновете или край реките и доловете. Така се сложило началото на многобройните махали. В подкрепа на тази хипотеза е селищната структура - разпръснати махали, понякога на доста големи разстояния. по време на робството водите на реките са ползвани за задвижване на многото воденици, тепавици и стружни (дъскорезници). Това определя първото име на селището - Тахтаджикьой (Дъскарско село). Преданието разказва, че разбойници нападнали селото, опожарили го и избили голяма част от населението, а тези, които успели да се укрият в планината, след време се завърнали. Възстановили селището и го нарекли Еникьой - Ново Село. През епохата на Възраждането, благодарение на доброто си географско положение, Ново Село се издига като занаятчийско - търговски и културно - просветен център на котловината и съседните села. В края на XVIII и началото на XIX в. се развиват много занаяти - дърводелство, грънчарство, кожарство, тепавичарство, терзийство, бакърджийство, златарство, марангозчийство (резбарство), кираджийство. Тук през 1812 г. е открито килийно училище и църква, а от 1850 г. има и светско училище. Икономическият подем и свободолюбивият дух на балканджиите правят Ново село един от центровете на Априлското въстание. През 1872 г. Левски организира тук таен революционен комитет. През април 1876 г. единствено Новоселската котловина въстава срещу поробителя. Цели девет дни тържествува Свободата в този край, но местните я заплащат с много кръв и изпепелени 772 сгради. Голяма част от оцелялото население се изселва.

Априлци е създаден през 1976 година, чрез сливането на 4 големи села, които понастоящем са негови квартали: Ново село, Зла река,Видима и Острец. Името Априлци се избира в чест на 100 годишнината от героичните събития по време на Априлското въстание.

Днес Априлци е привлекателен планински курорт, който предлага множество туристически развлечения.  В това прекрасно кътче на България само на 10 минути от центъра на кв. Острец е разположена и конна база ”Riding Base Balkan”. Оборудването, с което базата разполага, е предназначено за уестърн езда като е едно от най-новите в тази област.

Това прекрасно кътче на България само на 10 минути от центъра на кв. Острец е разположена и конна база ”Riding Base Balkan”. Оборудването, с което   В това прекрасно кътче на България само на 10 минути от центъра на кв. Острец е разположена и конна база ”Riding Base Balkan”. Оборудването, с което Ако искате да опознаете околността на Априлци, ако искате да се доближите до непокътнатата природа, да се запознаете от близо с красотите на Балкана и най-вече да избягате от напрежението и градския шум - направете си една разходка с джип в околностите на Априлци!  

В Априлци Вие наистина ще откриете очарованието на пешеходния туризъм, защото имено тук можете да посетите най-дивните гори и била на средна Стара планина. Пет живописни екопътеки - екстремна, конна и пешеходни, ще разкрият пред очите Ви прелестите на прочутото Видимско пръскало, околностите на хижа “Плевен”, връх “Ботев” и още куп изненади. Героичното минало на това свято за България място, ще Ви разкаже една интересна легенда за магнетичния връх Русалка, все още популярен като Марагидик.

Любителите на планинското колоездене със сигурност няма да останат разочаровани по маршрутите около Априлци. Теренът е разнообразен и естествено предразположен към занимания с коло туризъм.

JMB Active организира културни и природни дейности в Априлци за един човек, двойки, семейства, групи, училища и фирми от няколко часа до цял ден, за вашия уикенд или цяла седмица. JMB Active ще направи вашата ваканция по-интересна и вълнуваща.

Само на 10 минути от центъра на кв. Острец е разположена и конна база ”Riding Base Balkan”. Оборудването, с което базата разполага, е предназначено за уестърн езда като е едно от най-новите в тази област. Тук работят дипломирани инструктори, които са специализирали уестърн езда зад границите на България.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016