adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

09.12.2013 В Карнобат ще се проведе Балкански фестивал на изкуствата

09.12.2013 В Карнобат ще се проведе Балкански фестивал на изкуствата

Община Карнобат организира Балкански фестивал на изкуствата, който има амбицията да създаде „културна марка” на региона, съобщават от пресцентъра на градската управа.

Първото издание на проявата е планирано за юни месец 2014 г, а второто за месец май 2015 г. Събитието ще бъде организирано по проект „Подготовка и провеждане на иновативно културно събитие „Да съживим традициите в Карнобат” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Основната цел на фестивала ще бъде да даде възможност на представители на балканските страни и други европейски държави да покажат красотата на своя фолклор, обичаи и изкуства. В първото издание се очаква да се включат около 500 гости, от които 200 души от Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Румъния. Второто издание си поставя за цел да разшири географията на участниците и да посрещне общо 1000 „артисти”, от които 400 от чужбина.

През месец юни 2014 г. фестивалът ще предложи на зрителите дефиле на участниците, които ще демонстрират фолклорни практики и обреди. От особен интерес ще бъде обявеният „Час по майстория”, през който гостите ще покажат уменията си в дърворезба, керамика, тъкачество и ще участват във възстановка на „Карнобатската кукла”. Творбите ще бъдат подредени в инсталация.

По време на фестивалните дни на три отделни сцени ще има изпълнения на фолклорни ансамбли и групи, поп и рок изпълнители, както и много видове танци. Зрителите ще могат да видят на живо и надсвирване на сватбарски оркестри в новия разширен формат на конкурса „С песните на Стайка Гьокова”. Ръководителите на проекта обявиха, че като част от Балканския фестивал ще възстановят и традиционния през вековете „Карнобатски панаир”

 

 

 

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016