adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Малко Търново

Ма̀лко Тъ̀рново е град в Югоизточна България близо до границата с Турция и център на едноименната община в Област Бургас.

Жителите на град Малко Търново и селищата от региона са потомци на старо българско население. В отколешно време те са живели в малки селища и колибарски поселения около днешното Малко Търново. Това се потвърждава от наличните документи и научни изследвания. За това свидетелстват и топонимичните наименования на местностите в района, както и типично българските кръщелни имена, съхранени в запазените църковни регистри. Независимо от миграционните процеси етнодемографският състав на населението в Малко Търново и района си остава чисто български.

Първото селище на мястото на днешно Малко Търново е тракийски. При византийсикя император Константин местността се развива културно и икономически поради близостта си със столицата на Византия, Константинопол. Константинопол бива снабдяван с руда от Странджа планина.

Днешният град е създаден в края на 16. и началото на 17 век.

В първата половина на 19 век населението на града достига 3 500 жители. Основият поминък е овцевъдството и занаятите, свързани с него, както и добивът на мрамор.

В началото на 19 век в Малко Търново е открито килийно училище, през 1840-те години - светско, а тридесет години по-късно - и девическо.

В 19 век Малко Търново е част от Визенска каза на Одринския вилает на Османската империя. Според "Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника", издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 Търново (Tirnovo) е градче с 1400 домакинства и 5860 жители българи.

След сключването на Берлинския договор градът остава в пределите на Османската империя.

При потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година Малко Търново силно пострадва. Селото брои около 1200 къщи, повечето от които са ограбени, повече от 5 000 жители са принудени да избягат, убити са 18 души, в градчето остава само един от тримата свещеници.

От 1913 година Малко Търново е на територията на България.

В Малко Търново се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: №6 - Историческа местност „Петрова нива“, денонощно, има печат; Исторически музей — Малко Търново, ул. „Константин Петканов“ №1, лятно работно време (VI-IX): 8:00-17:00 ч. без почивен ден; събота и неделя с обедна почивка от 12:00, Има печат.

В Малко Търново и околностите му се намират множество археологически находки от особена важност, свързани с траките. Според редица известни изследователи на това място съществува селище от дълбока древност, за което предполагат откритите находки от различни епохи. Много интересни за посетителите са двете куполни тракийски гробници край града. Строени от прецизно обработени мраморни блокове, те са произведение на тракийската монументална архитектура от 5 — 3 век пр.н.е., представящи погребалните практики на аристокрацията. Археологическите находки показват, че гробните съоръжения са използвани и в римската епоха със същата цел. Първата разкопана, документирана и публикувана тракийска култова сграда (гробница) под могилен насип в българска територия на Странджа е тази в местността „Пропада“, на 5 км северозападно от града. Тя е построена на върха на невисок хълм и дава началото на некропол от 40 могили. При проучването на две от тях през 2001 г. са открити две нови интересни родови гробници от римската епоха. Много впечатляваща и монументална е гробницата в м. „Мишкова нива“, на 13 км югозападно от града. Използвана е като хероон (гробница на митично или реално съществуващ цар-жрец или герой) или като мавзолей на знатен тракийски владетел, тя се отнася към 5 — 3 век пр.н.е. — разцветът на тракийската култура.

Целият район около Малко Търново е осеян с долмени, некрополи, гробници и древни светилища, които заслужават да бъдат видени.

Музеи

Градът има три музея — археологически, исторически и природонаучен.

В Историческия музей са представени 5 експозиции, разположени в три странджански възрожденски къщи: археология, нова и най-нова история, иконна живопис, етнография и природа.

Редовни събития

Летен университет или „експедиция“ — „Странджа планина и нейната роля в преноса на цивилизации изток — запад“, ежегодно организиран от Нов български университет, Софийски университет и Югозападен университет, с любезното съдействие на община Малко Търново и община Къркларели (Турция).

Кухня

Безсолно прясно краве, козе или овче сирене се оставя малко да прокисне. Поставя се в дълбока съд и се се слага на огня. Постоянно се бърка с дървена лъжица. Когато започне да се отделя масло поръсва се царевично брашно, като бъркането продължава. Брашно се слага дотогава, докато попие всичката отделена мазнина. Когато стане бяла хомогенна маса се сваля от огъня. Добре приготвенията ишмер става на конци, когато се гребне с вилицата. Консумира се топъл. По желание може да се поръси със захар.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016