adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Кърджали

Къ̀рджали е град в Южна България. Той е център на Област Кърджали и на Община Кърджали.

Населението на град Кърджали към февруари 2011 година е 43 880.

В продължение на три хилядолетия този край е бил люлка на различни цивилизации и култури. Тук са си дали среща траки, елини и римляни; славяни и прабългари, византийци, латини и османски турци. През средновековието днешен Кърджали е известен под името Ахридос и е бил важен християнски център.

Предполага се, че първите жители на тези места са били траките. През VI век по средното течение на река Арда се заселват славяни и прабългари. Днес личат следи от славното минало на Първото и Второто българско царство. Макар да установяват своите традиции, език и бит, те взаимстват от културата на местното население. Когато се образува славянобългарската държава, този край все още остава в пределите на Византийската империя. Едва по времето на цар Симеон той влиза в пределите на българската държава. За първообраз на Кърджали се приема съществуването през XI-XIV век на територията на днешния град селище, което има общи белези с материалната култура на старите български градове Плиска, Преслав, Търново, Месемврия.

Поради важното си стратегическо и стопанско значение Източните Родопи са били непрекъснато подлагани на вражески нашествия. Легенди и материални доказателства говорят, че в XIV век защитник на местното население от постоянно враждуващите български и византийски феодали, е възпятият от народа Момчил юнак. Неговото име е свързано с първата съпротива на българите-родопчани срещу нашествието на османските турци. През 1370 - 1371 година родопчани водят безуспешни битки, за да възпрат завоевателните набези на османските войски на Мурад I. Българските крепости в региона са премазани, а голяма част от населението е избито, поробено, асимилирано. Друга част намира закрила в непристъпните дебри на Родопите, за да стане пазител на българския род и език.

Санстефанския договор от 1878 г. включва Кърджали в границите на България. През същата година Берлинският договор поставя града в пределите на автономната област Източна Румелия. През 1886 г., с Топханенския акт, е върнат под пряката власт на османския султан като компенсация за Съединението между Княжество България и Източна Румелия. По време на Балканската война Кърджали е завзет от Хасковския отряд на 21 октомври (8 октомври стар стил) 1912 година и след края на войната е остава в България (виж битка при Кърджали). В центъра на града е издигнат паметник „Освободителите“ в памет на героите, загинали за присъединяването на Кърджали към България.

Според легендата днешният град дължи името си на османски пълководец, Кърджа Али, който след години на военни подвизи станал проповедник. След смъртта му през 14 век последователите му въстановили едно от разрушените селища в близост до неговия гроб. Гробът е отворен през 20-те години на нашия век, но се оказва празен и археолозите достигат до извода, че това е бил символичен гроб (кенотаф).

През 1934 година град Кърджали е обявен за околийски център, а след 1949 година се развива като окръжен център. Днес Кърджали е областен град. Той е най-големият административен, промишлен, търговски и културен център на Източните Родопи.

През средновековието градът и по-скоро манастира „Свети Йоан Продром“ е бил средище на една от големите средновековни християнски епархии Ахридос.

От християнските вероизповедания най-голям дял има Българската православна църква. Други представители на християнството са Евангелската петдесятна църква и Българската божия църква.

Етническите турци, помаците, както и част от циганите изповядват исляма.

Галерии

Художествената галерия в града съхранява стотици живописни платна, скулптори и пластики на български и чужди класици и съвременници. Най-старата запазена икона в Кърджали датира от XIII век.

Музеи

Исторически музей в Кърджали
Мемориал на еврейската общност от града

Регионалният исторически музей в Кърджали е един от най-големите музеи в Южна България. В него се съхраняват находките от Перперикон и Татул. Основният фонд съдържа около 40 000 експоната. Към музея са регистрирани 179 археологически обекта, като от тях 19 са праисторически, 122 — антични и 37 — средновековни. Тридесет са регистрираните паметници на културата от национално значение.

Обсерватории

Астрономическа обсерватория "Славей Златев"

В Кърджали се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: Регионалния исторически музей и Перперикон. Печатът е в Туристическо дружество „Кърджали“ и в Регионалния исторически музей. Възможности за нощувка: Хижа „Боровица“, хижа „Млечино“, хижа „Бели брези“.

Културни забележителности

„Свети Йоан Продром“ е бил част от средновековен манастирски комплекс от VI — VII век. Реставриран е през 2000 г. В момента към него проявяват интерес не само историци, реставратори и археолози, но и многобройни туристи от страната и чужбина.

Манастирски комплекс Успение Богородично е уникално духовно средище. Реставрирано и достроено от отец Боян Саръев. Частиците от Кръста, на който е бил разпънат Исус Христос, намерени на култовия комплекс Перперикон, бяха пренесени с литийно шествие в манастирския комплекс, където се и съхранява до днес.

На 15 км. североизточно от Кърджали се намира тракийското мегалитно светилище Перперикон (Хиперперакион, Перперакион). Извисява се на скален връх в Източните Родопи на с кота 470 м. В подножието му се намира с. Горна крепост. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто естествен център се явява Перперикон.

Близо до с. Татул се намира скална гробница — предполагаем гроб на тракийския певец Орфей.

Орлови Скали е тракийско светилище. Скалните ниши са култови места, в които траките са полагали урните на своите починали събратя.

Пещера Утроба е дооформена от човешка ръка с форма на утроба, с олтар в който слънчевият лъч достига в деня на пролетното равноденствие. Свещеният брак между скалата и слънцето олицетворява възраждането на живота.

Дяволският мост е най-големия и величествен родопски мост. Той е истински шедьовър на строителството от средновековието, когато човек застане под него се смайва от огромните му размери и изключително елегантните му и симетрични форми. Под него минава река Арда, която образува изключително красив каньон с големи меандри. Пролетта, когато се топят снеговете, нивото на реката се покачва с 5 - 6 метра, а дебитът ѝ достига над 2600 куб.м/сек. Въпреки това, Дяволският мост е удържал на водната стихия над 300 години.

Крепости разположени на хълмовете около града:

Средновековна крепост Моняк;
Тракийската крепост над село Иванци;
Тракийска крепост и скални ниши до село Лисиците;
Крепост „Хисара“ близо до село Вишеград;
Крепост „Устра“.

Природни забележителности

Много близо до града се намират скални образувания известни като Каменна сватба и Каменни гъби.

На територията на община Кърджали се намира и резерватът на редки растения „Вълчи дол“, находищата на уникалното цвете силивряк или "Орфеево цвете", на снежното кокиче, червения божур, дървовидната синя хвойна и др. Стара легенда разказва, че силивряк е родено от кръвта на митичния певец Орфей.

Животворна, според някой и чудодейна вода извира веднъж годишно в нощта на 5 срещу 6 май от стръмна скала в митичната местност Дамбалъ над село Груево, на около 25 км южно от Кърджали. В съдбовната нощ, стотици вярващи в чудото търсят изцеление в лековития извор .

Най-голямото на Балкански полуостров естествено находище на бели брези, на 26 км от Кърджали по пътя за Ардино.

Други забележителности

Язовирната стена е единствената по рода си дъговидна стена на Балкански полуостров и една от малкото в света, които се извисяват над самия град.
Сградата на кметството

Редовни събития

Празникът на града е 21 октомври. На тази дата през 1912 г. Кърджали е присъединен към територията на България (дотогава е бил в пределите на Османската империя). Смята се, че градът е присъединен точно в 12 часа по обяд и по тази причина градският часовник свири „Велик е нашият войник“ преди да удари 12 пъти (градският часовник на Кърджали е единствен по рода си в България, защото на всеки кръгъл час свири български възрожденски песни).

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016