adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Златоград

Златоград е най-южният град в България. Той се намира в Област Смолян и е в близост до границата с Гърция. Градът е втори по големина в областта след Смолян и е административен център на община Златоград. Близо до Златоград е разположено ГКПП Златоград-Термес (или ГКПП Златоград-Ксанти).

В „Исторически бележник“, документ от 18 век със спорна автентичност, Златоград е споменат като Беловидово. По–късно до 1934 година селището носи името Даръдере. Преди Балканската Война градът е бил заселен главно от помаци. През 1912 година в града се заселват българи от други части на България и в демографската статистиката на професор Любомир Милетич от 1912 година е посочено, че в града живеят 200 помаци и 120 българи.

Град Златоград се прославя с песента Излел е Дельо хайдутин, която се носи в космоса. Той е селище с богата култура и многовековна история. На територията му се намира най-старата построена по време на Османското владичество църква в Родопите - “Успение Богородично” - построена през 1834 година, сградата на най-старата поща в България и килийното училище, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите. Тук е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане – “Златоградски писмовник” (1852 година). Характерен облик на града придава и архитектурният резерват. За българските етнографи, историци и филолози, Златоград е средище на най-старите традиции на материалната култура и бита на българския народ. Постройките в резервата се отличават с белите си зидове около дворовете, с откритите одрове, с широките дъбови врати и кръглите комини. Срещат се елементи от ксантийски и пловдивски тип. В дворовете на повечето къщи има кладенци, оградени с дъбови кошове, с “въртки“ за въжето и стрехи от едноулучени керемиди. В Златоград са регистрирани 120 архитектурни и археологически паметника.

Основните религии, изповядвани в Златоград, са Ислямът и православното Християнство. Две са основните религиозни български общности, които населяват града. Близо половината е съставена от мюсюлмани, а другата половина от православни. Съжителството между двете религиозни общности често е давано като еталон за съвременна религиозна толерантност. Има две църкви - "Св. Георги", в чиито двор е и Взаимното училище. Другата църква, построена по време на Османското владичество в България, е "Успение Богородично". Тя е ниска, вкопана в земята, но е уникална със съхранените икони и мястото, на което е построена — на един от високите и централни хълмове в града. В града има и една джамия, където мюсюлманската общност осъществява своите религиозни и обредни дейности. На мястото на днешния пазар в града се е намирала голяма джамия, която е била културен и духовен център на целия регион, но по време на тоталитарния режим тя е разрушена от комунистите. В момента в града се строи нов молитвен храм за златоградчаните, които изповядват исляма.

Културни и природни забележителности

Туристически обекти в Златоград:

Етнографски музей;
Музей на просветното дело в Средните Родопи;
Храм-паметник "Успение Богородично", построена 1834 година — първата църква, построена в Родопите, по време на Османското владичество.
Килийно училище 1835-1836 г. (в двора на черквата "Успение Богородично")
Взаимно училище (1852 година) - сега Музейната сбирка „Просветното дело в Средните Родопи"1852 г. (в двора на църквата "Свети Георги Победоносец")
Изложба Живопис и графика - творци от Златоград (в сградата на Взаимното училище)
Музейна сбирка на съобщенията - РПС Златоград;
Паметник на Дельо войвода;
Лобното място на Дельо войвода;
Параклисите: Св. Атанас; Св. Неделя; Св. св. Константин и Елена; Св. Екатерина; Св. Илия;
ферма за щрауси, край село Старцево
ферма за щрауси, край Златоград
Язовир "Златоград";
Църквата "Свети Георги Победоносец", построена 1871 година.
База за риболов и отдих "Ягнево", край Златоград;
"Скални гъби", близо до Златоград - между близките села Добромирци и Бенковски.
Джамия "Табахненска", построена ок. 1900г. - обявена за архитектурен и религиозен паметник

Етнографски ареален комплекс

Етнографският ареален комплекс е най-голямата съвременна забележителност на Златоградската община. Идеята за създаването му е осъществена от инж. Александър Митушев, който осигурява необходимите материални средства и организация. Това е първият в България и засега единствен частен етнографски ареален комплекс. Открит е със съдействието и на Златоградската община на 24 май 2001 г. в празничния ден, посветен на българската култура, просвета и славянска писменост. Етнографският ареален комплекс е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016