adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Жеравна

Жеравна е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, Област Сливен.

Село Жеравна е в полите на Стара планина, а някога на това място имало старо селище, наречено Потур, и то се вижда изведнъж пред погледите на пътуващите към него. (Войнова, Янка Георгиева. Селски туризъм.) За името Жеравна има няколко версии: едната е, че идва от Жеруна, защото тук свинарите са се събирали, за да угояват прасетата си в безкрайните дъбови гори край селото; другата – от „жерна”, със старославянски корен, значещ воденица. В района са се намирали прочутите воденици. Тук са се развили занаятите, животновъдството и търговията. Селото се замогнало през 17 – ти век, защото е било на важния път към Търновград. Стаите на къщите са с резбовани тавани и изящни апликации по вратите, прозорците и иконостасите. Всичко е застлано с тъкани от този край и също с известните със световната си слава котленски килими. Днес старото училище е превърнато в галерия, а са запазени доста дюкяни, чешми и стари ханове. Някога в селото имало и школи по дърворезба: Тревненска, Самоковска, Банско – Разложка.

Руси Чорбаджи е бил чорбаджия в Жеравна, по - късно и кмет. Един от най - богатите хора в селото, имал е овце, търгувал е в Турция и Гърция. Когато кърджалиите идвали в селото да си взимат моми в едно и също време от годината, той се е намесил като измислил план и казал на мъжете в селото да скрият всички моми в гората. Когато кърджалиите дошли, не видяли нито една мома и се усъмнили, по - късно разбрали за измамата и убили Руси Чорбаджи в къщата му, както и двамата му синове.

Къщата на Руси Чорбаджи е превърната в музей и е отражение на живота му като активна личност - заможен, участвал в управата на селото по онова време. Отвън не се подозира за богатството на красиви архитектурни решения и детайлите, които са вътре. Правят впечатление оригиналните ажурени резби над вратите, по рамките на долапите, по вратите и дори по изкованите от желязо детайли – фигури на звезди, цветя, листа, плодове, птици, змии (старата българска декоративна традиция за стилизация на заобикалящия ни растителен и животински свят).

Жеравна се намира на удобно за пътуване място, на 32км от крайпътния възел „Петолъчката”, на пътя София – Бургас. Разстоянията до градовете : Сливен, Бургас, Варна, София, са съответно : 48км, 110км, 184км и 333км. Жеравна по териториален селищен план има 625 планоснимачни номера на парцели, от които в началото на 21 – ви век са: празни места - 247; Обитаеми къщи - 176; необитаеми къщи – вили : 165; туристически комплекс : 14; обществени сгради : 23; общо : 625. Голяма част от необитаемите къщи са закупени и реставрирани, с цел привличане на туристи и са категоризирани, като къщи за гости. Всяка година Жеравна се посещава от около 20 хиляди туристи. Към обществените сгради се числят: музейни къщи - 3; църква с Хиляндарски метох - 1; художествена галерия - 1; библиотека / читалище - 1; здравен дом - 1; детска градина - 1; кметство и поща - 1; Хаджи Вълчовият хан - 1; Димчовото кафене - 1; Старата фауна - 1; дърводелска работилница към Национален Институт и паметници на културата – 1.

Църквата "Свети Николай". Построена е през 1834 г. Първоначално е изографисана от майсторите зографи Йордан Михайлович от град Елена и Георги и Генчо от Трявна. Изписването започва на 6 май 1833 г. и завършва на 20 декември 1840 г. Днес към храма е подредена богата експозиция от икони, каменна пластика и църковна утвар. Иконите са датирани от втората полвина на XVIII и началото на XIX век. Те са дело на автори от тревненската школа и неизвестни автори работили в ранната средновековна традиция. Запазени са и богослужебни книги от втората половина на XVIII век. Днес църквата е действащ храм.

Според информация от туристически справочници към 2011г. в с. Жеравна има регистрирани 34 къщи за гости, с общ капацитет 250 легла. Повечето къщи са строени по време на Възраждането, но вътрешният им интериор е обновен и предлагат удобна настанителна леглова база – типична за българското село Жеравна, но съобразена със съвременните изисквания и навици на туристите.

Жеравна е световен архитектурен паметник. До ден днешен са запазени близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години. През Възраждането село Жеравна става значителен културен център. Създаден е Хилендарския метох, в който отсядат хилендарските монаси и водят просветна дейност. Един от тях е Йосиф Хилендарски - автор на "Поучение за четенето на книгите". В Жеравна е направен вторият препис на Паисиевата история. Селото взима активно участие в Априлското въстание. В с. Жеравна са живели видни светила на България и на света като: Райно Попович; Васил Д. Стоянов; Сава Филаретов; Tодор Икономов; Йордан Йовков, а в наши дни - много професори, художници, артисти, певци.

Жеравна е известна и със своите многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми (Кринча, Старча, Зайковка).

Селото предлага добри възможности за почивка и туризъм - през последните три години са построени няколко нови къщи за гости, предлагащи добри условия на туристите. Създадени са и условия за конна езда. Конната база се намира в близост до къщата на Никула Чорбаджи.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016