adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Димитровград

Димѝтровград е град, разположен в Южна България. Той се намира в Област Хасково и е в близост до град Хасково (на 16 км). Градът е втори по големина в областта след Хасково и е административен център на община Димитровград. Разположен е в Тракийската низина по поречието на река Марица. Преброяването от 2011г. оценява града с население 38 015 души. Димитровград е третият по големина необластен град в България, след Асеновград и Казанлък.

Първият социалистически град на България е замислен мащабно като инфраструктура и градоустройство. Началото му е поставено на 10-ти май 1947 година, когато 40 младежи пристигат за да изградят "градът на мечтите". Те са последвани от хиляди други. Димитровград е основан на 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се свързват селата Раковски, Мариино и Черноконево. За изграждането му е сформирано младежко бригадирско движение, в което младежи от различни краища на страната работят безплатно. Бившето село Раковски възниква в началото на XIX век на мястото на два турски чифлика. През 1873 г. селото става гара на железопътната линия на барон Хирш и това ускорява развитието му. Градът е построен от 50 000 бригадири, които пристигат от 963 български градове и села. Една част от тях стават и жители на новия град. От 1948 до 1950 те работят в самостоятелна бригада наречена "Млада гвардия". Техният девиз е: "Ние изграждаме града, градът изгражда нас!". Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката Вулкан, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община на Димитровгад, както и обекти в цялата страна: пътя през прохода Хаймбоаз, жп линии (Ловеч - Троян, Перник - Волуяк, Самуил - Силистра), язовирите Александър Стамболийски, Георги Димитров и др.

Димитровград е строен като по учебник за архитектура, спазени са нормите от римско време и принципите на съветското градоустройство. Първият социалистически град е проектиран многофункционално, с оптимален за времето си урбанистичен проект. Градът е неповторим със своята история и архитектура и с право би могъл да претендира за емблематично място в историята на България. В настоящия момент усилено се работи по идеята (и проекта) Димитровград да бъде обявен за паметник на културата от национално значение. Целта на проекта е градоустройствените, архитектурни и паркови ансамбли от 50-70-те години да придобият статут на национални културни ценности. Именно заради уникалната си архитектура, градът е поканен да участва в европейския проект за тоталитарен туризъм, чийто маршрут включва 15 града.

В града има четири църкви — „Свети Димитър“, храм „Света Екатерина“, „Свети Атанасий“ в квартал Мариино и „Свети Георги“ в квартал Черноконево. Много известен е параклисът в близкото село Добрич, където има аязмо с лечебна вода.

Църквата „Свети Атанасий“ е изградена със средства на жителите на кв. Марииново, като за довършването ѝ решаващо значение е имала финансовата подкрепа от българския гражданин, емигрирал в Съединените щати, д-р Христо Атанасов. Църквата е осветена от митрополит Арсений и отваря официално врати на 22 май 2003 г.

Музеи

Дом-музей на Пеньо Пенев, който е част от Стоте национални туристически обекта. Намира се на бул. „Димитър Благоев“ №9.

Исторически музей, който е част от Стоте национални туристически обекта. Намира се на ул. „Св. Климент Охридски“ №7, тел: 0391/2 37 87 /уредници/, от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа; почивни дни — събота и неделя. За посещение в музея не се заплаща входна такса. Екскурзоводските беседи също са безплатни. Има печат на БТС.

Галерии

Градска художествена галерия "Петко Чурчулиев" - Димитровград

Най-красивата природна забележителност в Димитровград е паркът „Пеньо Пенев“, възстановен през 2004 г. В парка има около 15 езера, но в момента са пълни с вода около 4-5. В няколко от тях могат да се видят водни лилии.

В града има още 2 големи парка — „Никола Вапцаров“ (в кв. Славянски) и „Марица“ край р. Марица.

Туризъм

Еко туризъм

Димитровград е един от най-озеленените градове в България. В покрайнините му са разположени три големи парка, а градинките и залесените площи са характерни за цялостния градски стил. В парковете „Пеньо Пенев” и Никола Вапцаров” може да се видят постиженията в озеленителната архитектура на България през 50-те години на миналия век: десетки видове дървета, храсти и цветя, множеството скулптури и скални късове с гравирани стихове в тях, белокаменни алеи с варовикови бордюри, живописни пасарелки и мозаечни стълбища, беседки и детските площадки, водни каскади, фонтани и др. Защитена местност Злато поле е най-голямата влажна зона с естествен характер по поречието на река Марица. Тя включва водоеми и прилежащи площи, с храстовидна и дървесна растителност, където са съхранени неоценими по богатство растителни и животински видове. Злато поле е обявено за защитена местност от 11.08.2001.

Балнеоложки туризъм

На няколко километра от Димитровград, в покрайнините на град Меричлери, се намират минерални извори, които са с доказани лечебни свойства. Температура на водата в тях е 35.4 градуса

Светилището на Нимфите

На 5 мин път от Димитровград, в покрайнините на село Каснаково, се намира Светилището на Нимфите – много добре запазен езически храм, построен от римския пълководец Тит Флавий, в чест на богинята на любовта Афродита, в края на трети век от Новата ера. Предание от дълбока древност гласи, че там вечер танцуват нимфите - безкрайно красиви женски създания в белоснежни воали, под които прозират стройните им тела. Легендата гласи, че ако жените пият от изворчето водa, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби - деца на непокорна Тракия.

Редовни събития

Ден на химика - 10 май
Ден на Димитровград - 2 септември
Мис Димитровград - конкурс за красота

Официалният празник на Димитровград е 2-ри септември. Около тази дата, в рамките на една седмица, се провежда и прочутият в областта Димитровградски панаир. Колоритното зрелище, заемащо значителна площ в красивия парк Марица, предлага най-различни забавления за малки и големи. Тук традиционно са Виенските колела, блъскащите колички, захарният памук и разбира се многото капанчета, предлагащи бира и скара. Всяка вечер на голямата сцена, пред родна публика и гости, концерти и представления изнасят различни музикални и танцови групи, както и отделни изпълнители.

Изключение прави обаче Празника на Химика, когато традиционно се организира празнична програма от „Неохим” АД. Комерсиални попфолк – концерти обаче се провеждат всяка седмица в мултиплекса на звукозаписната къща "Пайнер".

През две години в Димитровград се провеждат поетични празници, посветени на поета, свързал името си със строителството на града – Пеньо Пенев. На 7-ми май – рожденият ден на поета – се връчва националната литературна награда, носеща неговото име.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016