adlertour.com
Skype: adlertour Chat with me

Ахелой

Ахело̀й е град в Югоизточна България в състава на Община Поморие, Област Бургас.

Намира се в на брега на големия Бургаски залив. Релефът е предимно равнинен, като на северозапад от града има лек хълмист терен, известен като местността Стролата (старото име Стрели баир). През града минава Европейски път E87, свързващ Северна и Южна България край морето. Също край града протича река Ахелой, извираща от Айтоските възвишения и вливаща се в Черно море. Основното занимание на местното население е строителство и морски туризъм.

Ахелой има свой микроклимат, образуван от равнинния си терен, Стара планина и Черно море. Има много мека зима и хладно лято, което го прави приятно и желано място за живеене и отдих. Температурата варира от -4 до +30 градуса по Целзий.

Край Ахелой протича река Ахелой. Районът е богат на подпочвени води. Изградени са няколко държавни кладенеца, задоволяващи нуждите на Ахелой. В много частни парцели има изградени сондажни кладенци.

Град Ахелой разполага с яхтено пристанище, подходящо за акостиране както на рибарски лодки, така и на ветроходни и моторни яхти. Плажната ивица започваща от къмпинг Ахелой и продължаваща до гр. Поморие (приблизително 10 линейни километра и с ширина от 10 до 20 линейни метра) е подходяща за слънчеви бани. На летуващите се предлагат водни колела, сърфове, уиндсърфове и моторни джетове. За разлика от силната соленост на световните океани, Черно Море е по слабо солено което благоприятства къпането в водата.

Районът е подходящ както за улов на сладководни риби (р. Ахелой), така и за морски риби (Черно море). Много запалени рибари, целогодишно хващат риба.

Старо име на селището е гръцкото Чимос. Чимос е побългарено на Чимово през 1934 година, а през 1960 година името е сменено на съвременното Ахелой. Парадоксално това име, което е заимствано от името на реката, е и най-древното. Произходът му най-вероятно е тракийски. Сред приблизително 240-те думи, които български лингвисти са установили в тракийския език е и „ахел“, което означава „вода, воден“.

Стратегическото местоположение на местността е било определящо за издигането на римската крепост Чая, както и на път, част от който е бил запазен до средата на XX в. Калето се намира на възвишението Стролата и е служело за наблюдение. Тук, край река Ахелой на 20 август 917 г. цар Симеон I разбива многохилядна византийска войска, предвождана от Лъв Фока. Византийците акостират на пристанището в гр. Месембрия (сега Несебър) и поемат на югозапад, където в землището на днешния Ахелой при река Ахелой се провежда една от най-величавите битки на Средновековието, чийто изход определя Българската държава като хегемон не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа. Армията на Византия претърпява пълен разгром и оставя хиляди жертви при р. Ахелой. Византийските летописци пишат, че дори след 40 г. по полето край р. Ахелой се белеели костите на загиналите византийски войници.

В нея битката участвали 60 000 българи срещу 62 000 византийци. На бойното поле намират своята смърт 35 000 българи и 60 000 византийци. Битката е била на път да бъде изгубена, но тогава, противно на всякакви традиции, самият цар влиза в боя и с това повдига бойния дух на българите и довежда битката до успешен край. Византийската войска е обърната в бяг и е преследвана чак до стените на Месембрия, откъдето оцелелите византийци се спасяват, панически товарейки се на военните си кораби на път за Константинопол.

В центъра на Ахелой се намира добре благоустроен красив парк, имащ широколистни и иглолистни дървета.

Не на последно място е читалище „Светлина“ със зала за културни дейности. Местната библиотека също е разположена в читалището. Град Ахелой разполага със основно училище на име Христо Ботев.

Започнато е строителство на исторически комплекс ``Ахелой-917`` в местността Стролата. Ще бъде разположен върху 8 дка. Ще включва стени, бойници и църква.

За любителите на риболова интерес би представлявал ловът както на сладководна риба от реката, така и на морска от Черно море.

Най-близкият плаж до селото е този на къмпинг Ахелой. Плажът е с дължина 10 км. и достига до общинският център Поморие.

Културни дни

След голямото заселване през 1923 г. на тракийски бежанци в Ахелой /по това време Чимос/, се избира Спасов ден за празник на града. От тогава и до днес всяка година на този ден се организира панаир.

Археология

Поради стратегическото си разположение, в землището на Ахелой е имало древен път, крепост.

Римски път

До средата на 20 век е била запазена част от Римски път Виа Понтика свързващ древните градове Месембрия и Анхиало. Минавал е в близост до днешния хотел Косара и римската крепост Чим. Бил е изграден от каменна макадамова настилка.

Римска крепост

Намирала се е в района на Пречиствателна станция-Ахелой /която е до моста на р. Ахелой/. И днес в околните ниви все още излизат камъни, свидетелстващи за нея. Името и е било Чим, което е дало по нататък името на гръцкото селище Чимос. В района на върха на каменната кариера /част от възвишение Стролата/ се е намирала и римска наблюдателна кула.

Ахелойският фар

През 2008 г. е изграден ``Ахелойският фар`` намиращ се на Латерновият нос до селище „Марина кеип“. За да започне да функционира се изчаква разрешителното за мигащият код-район Черно море.

Спорт

Град Ахелой разполага с Футболен Клуб на име „Ахелой“ който участва в А-ОФГ.През сезон 2009/2010 става шампион на бургаски регион за първи път в своята история но така не намира финасиране за ЮИ "В" ФГ,отбора е воден от Недялко Москов.Разполага със стадион и терен, който е с размери 90/45.

Икономика

- Туризъм

Поради близкото си разположение до брега на Черно Море и туристически комплекс Слънчев бряг, Ахелой става все по атрактивно място за туризъм. Много от крайбрежните парцели са изкупени от фирми, с цел строителство на жилищни апартаменти и строителство на туристически хотели. В момента има няколко действащи хотели, ресторанти, дневни и нощни барове на територията на град Ахелой. Поради стратегическото си разположение и големия поток от автомобили са изградени няколко съвременни бензиностанции осигуряващи комфорта на пътуващите хора.

- Селско стопанство и животновъдство

Преди 1989 г. селското стопанство и животновъдството са били приоритет в икономиката на Ахелой. След разпадането на ТКЗС-то, заетостта на хората преминава в строителството на сгради и обслужващия персонал на к-с Слънчев бряг.

Миграция

Много хора от вътрешността на страната са привлечени от новооткритите работни места, част от тях се заселват за постоянно а други са на квартири.

Телекомуникации

Ахелой разполага с: кабелна мрежа „СКАТ“, интернет връзка /ADSL/, стационарни цифрови телефони, има отлично покритие на трите GSM оператори: МТЕЛ, ГЛОБУЛ и ВИВАКОМ.

Facebook страница

ADLERTOUR © 2009-2016